Ukrayna ve Rusya mahkemede yüzleşti! “Terörist devlet” suçlaması ortamı gerdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ukrayna ve Rusya mahkemede yüzleşti! “Terörist devlet” suçlaması ortamı gerdi

DÜNYA Haberleri

Ukrayna, Rusya'nın 2014 yılında Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağı düşürmekle suçlanan Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklediğine ilişkin bir davada duruşmalar başladığında, Rusya'yı üst düzey Birleşmiş Milletler mahkemesinde “terörist” bir devlet olarak nitelendirdi.

Moskova'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da askeri operasyonlar başlatmasından bu yana Ukrayna ve Rusya'nın avukatları ilk kez Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) bir araya geldi.

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre her iki taraf da düzinelerce temsilciden oluşan hukuk ekiplerini mahkemeye gönderdi.

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA "TERÖR" SUÇLAMASI

ICJ'deki 16 yargıçtan oluşan bir heyet, Ukrayna'nın Moskova'nın 2014'te Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağı düşürdüğü düşünülen Rus yanlısı güçleri donatarak ve finanse ederek Birleşmiş Milletler (BM) terörle mücadele anlaşmasını ihlal ettiği iddiasını dinlemeye başladı.

MH17 sefer sayılı uçuş, 17 Temmuz 2014'te Rus yanlısı ayrılıkçıların elindeki doğu Ukrayna üzerinde Rus yapımı bir füze tarafından düşürüldü.

Aynı iddiada Ukrayna, Lahey merkezli mahkemeden Rusya'nın 2014'te Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da yaşayan Tatar Türklerine yönelik ayrımcılığa son vermesini de talep etti.

Ukrayna ve Rusya mahkemede yüzleşti! “Terörist devlet” suçlaması ortamı gerdi

RUSYA'DAN UKRAYNA'NIN SUÇLAMALARINA TEPKİ

Rusya, Perşembe günü Ukrayna'nın ithamlarına yanıt verme fırsatı bulacak.

Moskova, mahkemenin yetkisi olmadığını öne sürerek davayı düşürmeye çalışıyor.

BM'nin devletler arasındaki ihtilaflar için en üst mahkemesi olan ICJ'nin kararları bağlayıcı olmakla birlikte herhangi bir uygulama mekanizması bulunmuyor.

Kaynak: Reuters

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...