Savaş literatürüne geçen olay! Karton dronlar Rusya'nın korkulu rüyası oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), karton dronlarla Rusya'nın Kursk kentindeki hava üssüne saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı. 5 Rus savaş jetine zarar verildiği ileri sürülürken bu olay, karton dronların savaşta kullanılmasının ilk örneği olarak tarihe geçti.

Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyaya 21. yüzyılda savaş anlayışının kökten değiştiğini gösterdi. Gitgide karmaşadan basitliğe giden bu yeni dronların maliyeti uçaklara, tanklara göre oldukça düşük ve kullanımı da bu silahlara göre oyuncak kadar basit. Peki, karton dronların arkasındaki gerçek ne? Tüm dünyada yankılanan bu olayın ayrıntıları neler? 

SAVAŞLARIN YENİ SİLAHI 'KARTON DRON'LAR

Savaş alanı giderek genişliyor. Ukrayna’nın artık savunmadan taarruza geçmesi ile yeni bir perde açıldı. Savaşın süresi uzadı, maliyeti arttı. Ancak bilgi teknolojisinin kullanılması ile dengeler bir anda değişiyor.

Yaşadığımız bu dönemde, 21. yüzyılda savaş anlayışı, kullanılan silahların türü kökten değişti. Şimdi çok ilginç ve kolay bir teknolojiden bahsediliyor. Savaşta yeni silah ‘karton drone’lar.

Ukrayna, Rusya’ya karşı ilk defa ‘karton’ dron kullanarak bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda 5 Rus jetinin zarar gördüğü belirtildi.

Gitgide karmaşadan basitliğe giden bu yeni droneların maliyeti de uçaklara, tanklara göre oldukça düşük, sadece 3 bin 500 dolar.

AVUSTRALYA'DA ÜRETİLİYOR

Öte yandan, bu yeni silahların kaynağı da bulundu. Karton dronlar Avustralya’dan geliyor. Avustralya merkezli savunma şirketi SYPAQ tarafından geliştirilen 'Corvo' olarak bilinen kâğıt dronlar, ilk olarak Avustralya ordusu tarafından kullanıldı. Firma geçtiğimiz Mart ayında bir açıklamada, Ukrayna ile 700 bin dolarlık tedarik sözleşmesi imzalandığını duyurmuştu.

Firma tarafında 'karton uçak' olarak pazarlanan dronlar, mumlanmış sert kartonlardan yapılıyor. Kurulumu ve kullanımı oldukça basitleştirilmiş araçlar, paketler halinde teslim ediliyor.

Avustralya Büyükelçisi Vasyl Myroshnychenko da X'teki açıklamasında, Rus hava sahasına yapılan saldırıda Avustralya'dan gelen karton insansız hava araçları kullanıldığını doğruladı.

Özelliklerine değinmek gerekirse, 75 mil yani 120 km kadar uçabilen karton dronlar aslında patlayıcı taşımaktan ziyade keşif ve teslimat için tasarlandı ancak Avustralya’dan Ukrayna’ya gönderilenler savaşta kullanılabilmesi için özelleştirildi. Bununla birlikte, 3 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor ve hafif yapısı sayesinde radardan kolayca kaçabiliyor. Elbette akıllardaki bir başka soru da Rus hava sahasında kullanılan bu basit silahların Avustralya’ya ne kadar pahalıya patlayacağı... 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...