Yakın zamanda Meclis'te: Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?

Düzenleyen:
Yakın zamanda Meclis'te: Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?

EĞİTİM Haberleri

Önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığına sunulması beklenen 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' ile öğretmenlerin mevcut haklarına ilave yeni mali, sosyal ve özlük haklar sağlanırken; aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında haklar, görevler ve sorumluluklar netleştirilecek.

Mahmut ÖZAY

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin yakın zamanda TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Söz konusu kanun teklifi, ilgili ihtisas komisyonunda ele alındıktan sonra TBMM Genel Kuruluna sevk edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

İşte detaylar: 

  • Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlere mevcut haklarına ilave yeni mali, sosyal ve özlük haklar sağlanacak.
  • Öğretmenliğin kariyer mesleği olarak tanımlanacağı yeni kanunda, aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında haklar, görevler ve sorumluluklar netleştirilecek.
  • Bakanlık bünyesinde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin mecburi hizmet hariç özlük ve tayinlere ilişkin hakları kadrolu öğretmenler ile aynı olacak.
  • Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavının artık yapılmayacağı yeni düzenlemede, Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulayacak.
  • 10 yıl kıdemi olan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenler, hem bir derece alacaklar, hem de maaşlarında 1.000 lira artış olacak. Yeni düzenlemede, sözleşmeli öğretmenlerin 3 artı 1 zorunlu hizmet sürelerinin de bu 10 yıllık sürece dâhil olması bekleniyor.
  • 10 yıllık uzman öğretmenler, eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar ve maaşlarında da 2.000 lira artış yapılacak.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...