Altın ve dolarda savaş merkezli yeni hikaye! İslam Memiş ezber bozdu, en üst noktaya çıkacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, TGRT

Altın ve dolar başta olmak üzere piyasalara İsrail-Filistin savaşı merkezli yeni hikaye damgasını vurdu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "en üst noktaya çıkacak" diyerek ezber bozdu.

Orta Doğu'da yaşanan İsrail-Filistin savaşı küresel piyasaları derinden sarstı. İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarının gölgesinde geçen 8 günde altın ve petrol jeopolitik risklerle yükselişe geçti. Savaşın etkilerinin ilerleyen dönemlerde piyasaları nasıl etkileyeceği merak edilirken, Finans Analisti İslam Memiş, altın, dolar ve petrol piyasasına ilişkin çarpıcı analizde bulundu. 

RİSK FİYATLAMASI EN ÜST NOKTAYA ÇIKACAK

TGRT Haber'de Yaprak Hırka Yıldız'a İsrail-Filistin çatışmalarının ekonomik yansımalarını değerlendiren İslam Memiş, piyasaların henüz savaşı fiyatlamadığını, ilerleyen günlerde oyanaklığın daha fazla artacağını vurguladı. Savaş nedeniyle güvenli liman talebinin arttığını dile getiren İslam Memiş, önümüzdeki hafta içerisinde risk fiyatlamasının en üst noktaya taşınacağını ve enflasyonun ön plana çıkacağını söyledi. 

Aralık ayına işaret eden uzman isim şu ifadeleri kullandı:

“Küresel piyasalar bu savaş durumunu tamamen savuşturmuş değil. Petrol fiyatlarının yükselmesi bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enflasyonunu pozitif yönde etkiler. Güvenli limana olan talep artar. Ancak gelecek jeopolitik risk yeni farklı ülkelerin sürece dahil olmasıyla birlikte küresel piyasalarda ve dünya ekonomilerinde savaş fiyatlaması yaşanabilir.Altın ve dolarda savaş merkezli yeni hikaye! İslam Memiş ezber bozdu, en üst noktaya çıkacak

YENİ HİKAYEYLE EZBERLER BOZULACAK

Bu da ezberleri bozar yani küresel piyasalar yeni bir hikaye oluşturur. Bu hikayenin arkası da çok iyimser olmaz. Hafta sonu ve pazartesi itibariyle önümüzdeki günler kritik günler olacak. Merkez Bankalarının ezberlerinin bozulduğu, açıklamalarında jeopolitik risklere mutlaka atıfta bulunacak. Bundan sonraki süreçlerde özellikle aralık ayına kadar jeopolitik risk fiyatlaması içine girdiğimizi de söyleyebilirim.

Hikayenin birinci sırasında savaş riski eklenmiş oldu. Bu riskler devam ettikçe gelişmekte olan ve gelişmiş olan tüm ülkeler bundan etkilenecek. İster güçlü ekonomisi olsun, mesela petrolün yükselmesi de ABD ekonomisini etkileyecek. Avrupa ve Asya’nın ekonomisini de olumsuz etkileyecek. Merkez Bankaları diyecek ki biz bunu geçen yıl Rusya ve Ukrayna savaşında gördük, Rusya olmasaydı enflasyon düşecekti. Şimdi de İsrail Filistin savaşı olmasaydı enflasyon düşecekti diyecekler. Hikaye yeniden yazılıyor. Jeopolitik riskler, doğal felaketler beraberinde derin ekonomik krizleri getiriyor. Bu ekonomik krizler de dünya ekonomilerini olumsuz etkiler.”

ATEŞ ÇEMBERİ GENİŞLERSE ALTINDA ASIL REKOR GÖRÜLÜR

Ons altında hedefin 2000 doların üzerine çıkmasını bekleyen İslam Memiş, "Ons altın tarafında 50 dolarlık bir yükseliş var. Piyasalar farklı ülkelerin bu sürece dahil olup olmayacağını bekliyor. Eğer farklı ülkeler bu sürece dahil olursa bu çatışma ve ateş çemberi biraz daha yayılırsa gerçek fiyatlamayı o zaman göreceğiz. Şu anda temkinli bir bekleyiş var. Bir yandan Merkez Bankalarının faiz arttırma süreci var diğer yandan jeopolitik risk var. Yatırımcılar ikilemde kaldı." dedi.

Altın ve dolarda savaş merkezli yeni hikaye! İslam Memiş ezber bozdu, en üst noktaya çıkacak

BEL KEMİĞİ PETROL

Savaşın petrol üretimin yaygın yapıldığı bölgede yapıldığını belirten İslam Memiş, "Özellikle petrol fiyatlarında bu yükseliş devam ediyor. Yüzde 2,5 oranında primli. Burada bel kemiği petrol olacaktır. Yüselişler orta ve uzun vadede kaçınılmaz olur. Şu an 85  -90 dolar aralığında geziniyor. Ama biraz daha gerginlik artarsa 100 dolar seviyesine çıkabilir. Ama 100 dolar seviyesini görürsek ciddi anlamda işler karışır diye düşünüyorum.” diye konuştu.

DOLAR VE GRAM ALTIN ZİRVEYİ GÖRECEK

Küresel piyasalarda güçlü duruşunu sürdüren ve yurt içinde 28 TL'ye doğru temkinli seyrini devam ettiren dolara ve 1700 TL'yi aşan gram altına ilişkin analizde bulunan İslam Memiş, şu tahmini yaptı:

"Dolar tarafında yön yukarı zaten bunu sık sık söylüyoruz. Yılı en yüksek seviyeden tamamlayabilir. Gram altın içinde aynı şey geçerli, ons altın tarafında da. Beklentilerimizde değişiklik yok."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...