Orta Doğu'daki savaşın ekonomik bilançosu ağır olacak! JP Morgan uyardı, işte masadaki olası senaryolar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
- Güncelleme:
Orta Doğu'daki savaşın ekonomik bilançosu ağır olacak! JP Morgan uyardı, işte masadaki olası senaryolar

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg

İsrail-Hamas arasında yaşanan Orta Doğu'daki gerilim ekonomiye yansımaları sürüyor. Jeopolitik risklerle emtia fiyatları tırmanışa geçerken üst üste uyarı geldi. JP Morgan CEO'su 'en tehlikeli dönem' tespiti yaparken, analistler savaşın ilerlemesi durumunda masadaki olası senaryoları açıkladı.

İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarının gölgesinde geçen 8 günde jeopolitik riskler piyasaya damgasını vurdu. Döviz fiyatları yatay seyrederken, petrol ve altın fiyatları tırmanışa geçti. Borsalar ise düştü. Orta Doğu'da yaşanan gerilimin "ekonomiye etkilerinin ne olacağı" merak edilirken, JP Morgan'dan çarpıcı uyarı geldi.

EN TEHLİKELİ DÖNEMLERDEN BİRİ

Dünyaca ünlü yatırım bankası JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, Orta Doğu'da yaşanan gerilime ilişkin yaptığı değerlendirmede dünyanın çeşitli tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ukrayna’daki savaş ve Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaya atıfta bulunan Dimon, “Dünyada son on yılların en tehlikeli dönemlerinden biri yaşanıyor olabilir” şeklinde konuştu. Dimon bu gerilimlerin enerji, gıda, küresel ticaret ve jeopolitik açıdan geniş kapsamlı etkileri olabileceğini belirtti.

EKONOMİK YANSIMASI İÇİN MASADAKİ SENARYO

İsrail-Hamas çatışmalarının ekonomiye yansımasına ilişkin ABD merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg analistleri üç senaryoyu piyasalar açısından inceledi. Petrol, küresel büyüme ve enflasyonun incelendiği yazıda, savaşın büyümesiyle piyasaya olan etkisinin giderek tırmanacağı vurgulandı.

PETROL DAHA DA TIRMANACAK

Bölgenin petrol üretimi için önemli olduğu belirtilen yazıda çatışmaların sınırlı kalması durumunda petrolde 3-4 dolarlık bir artış olacağı, Lübnan savaşa dahil olursa eğer 5 dolarlık bir artış olacağı kaydedildi. Bloomberg analistleri, savaşa İran'ın da dahil olması ve petrol arzının beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapanmasıyla petrol fiyatlarının varil başına 150 dolara çıkabileceğini belirtti.

1 TİRİLYON DOLAR PİYASADAN SİLİNECEK

Yaşanacak böylesine büyük bir petrol şokunun dünya çapında fiyatları dizginleme çabalarını da rayından çıkarabiliceği belirtilen analizde ekonomiden yüzde 1,7 küçülmeyle 1 trilyon dolar silineceği ve küresel enflasyonunun 2024 yılında yüzde 6,7’ye tırmanacağı vurgulandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...