Altın ve kripto para yatırımcısını üzecek tahmin! Fitch Fed için öngörüsünü paylaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Altın ve kripto para yatırımcısını üzecek tahmin! Fitch Fed için öngörüsünü paylaştı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Altın ve kripto para yatırımcısı ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirimlerine başlamasını bekliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, merkez bankalarının 2024'teki faiz indirimlerinin sınırlı kalacağın söyledi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) 2021'den bu yana politika faizini toplamda 525 baz puan artırmasıyla dolar küresel piyasalarda güç kazanmıştı. Fed'in 2023 yılının son aylarından itibaren faiz indirimi döngüsüne girme sinyalleri altın ve kripto paralarda yükselişleri hızlandırdı. Altın ve kripto para yatırımcısı Fed'in 2024 yılında faiz indirimi yapmasını merakla beklerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten kötü haber geldi. Fitch, 2024'te faiz indirimlerinin sınırlı kalacağını söyledi.

FAİZLER SON 4 YILIN ÜZERİNDE KALMAYA DEVAM EDECEK 

Fitch, merkez bankalarının 2024'te faiz kararlına ilişkin rapor yayımladı. Fitch'ten yapılan açıklamada, bu yılın sonunda faiz oranlarının hala Kovid-19 salgını öncesi seviyelerin çok üzerinde kalacağı aktarıldı.

FED FAİZ ARTIRMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Fitch'ten yapılan açıklamada, enflasyondaki son düşüşler ve ABD Merkez Bankasından (Fed) gelen "güvercin" tondaki yorumların ardından sıkılaştırma döngüsünün sonuna gelindiği belirtildi. Fitch, Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) veya İngiltere Merkez Bankasından (BoE) daha fazla faiz artışı yapmasının beklenmediğini açıkladı.

FED NE KADAR FAİZ NİDİRİMİ YAPACAK?

Fed ve BoE'nin faiz oranlarını 2021'deki dip seviyelerinden sırasıyla 525 baz puan ve 515 baz puan, ECB'nin ise 450 baz puan artış yapmıştı.

Fitch'e göre 2024 sonuna kadar Fed ve ECB'nin yaklaşık 150 baz puan, BoE'nin ise 115 baz puan civarında indirim yapacak.

Fitch'in açıklamasında, "Bu durum, yapışkan ücret ve hizmet enflasyonunun merkez bankalarını çok hızlı faiz indirimi yapma konusunda temkinli hale getireceği yönündeki görüşümüzü yansıtıyor." ifadeleri kullanıldı.

FED NE ZAMAN İNDİRİME BAŞLAYACAK?

Fitch, Fed, BoE ve ECB'den 2025 sonuna kadar sırasıyla 200 baz puan, 175 baz puan ve 150 baz puanlık kümülatif indirimler beklendiği belirtti.

Açıklamada, Fed'in bu yıl haziran veya temmuz ayından önce faiz indirimi yapmasının beklenmediği aktarıldı.

JAPONYA AYRIŞACAK

Faiz oranlarındaki değişimin yaygın olacağı ve Küresel Ekonomik Görünüm'de yer alan 20 ekonomiden 19'unda merkez bankalarının bu yıl faiz indirimi yapmasının beklendiği belirtilen açıklamada, sadece Japonya Merkez Bankasının faiz artırımı yapmasının beklendiği ifade edildi.

Faiz indirimlerinin coğrafi genişliğinin etkileyici olacağı belirtilen açıklamada, ancak boyutları ve hızlarının son 2 yıldaki agresif artışlara göre ılımlı olacağı kaydedildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...