Altında gözler kritik ABD verisinde! Bu seviyelere dikkat, fiyatlar zirveye yakın

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altında gözler kritik ABD verisinde! Bu seviyelere dikkat, fiyatlar zirveye yakın

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Altında son dakika! Serbest piyasada gram altın 2244 TL ve küresel piyasalarda ons altın 2178 dolar seviyelerinden güne başlarken; FED’in faiz indirimi zamanlaması açısından en kritik veri bugün geliyor. TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisinin şubatta yıllık bazda 3,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öngörülerin altında gelecek TÜFE rakamı altında yeni zirveleri gündeme getirebilir. Enflasyonda beklenti üzerinde gerçekleşecek bir rakam ise kâr satışlarını artırabilir. Bu anlamda ons altında 2150-2200 dolar gibi geniş bir bantta dalgalanmaların yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL - Altın fiyatlarında rekor seviyelere yakın fiyatlamalar devam ederken, bugün gözler ABD’den gelecek en kritik verilerden birine çevrildi. ABD Merkez Bankası’nın para politikası kararlarını alırken en fazla dikkate aldığı enflasyon (TÜFE) verisi bugün TSİ 15:30’da açıklanacak. Şubat ayında aylık bazda enflasyonun yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,1 artması bekleniyor. Çekirdek enflasyonda ise %3,9’dan %3,7’ye doğru gerileme öngörülüyor. Beklentilerin ne derece karşılandığı, FED’in faiz indiriminin zamanlaması ve özellikle ons altın fiyatlamaları üzerinde etkili olacak. 

12 MART ALTIN FİYATLARI KAÇ TL? 

Kritik veri öncesinde serbest piyasada gram altın fiyatı, 12 Mart işlem gününe 2244 TL’den başlıyor. Kapalıçarşı’da gram fiyatı ise 2442 TL’den fiyatlanıyor. Çeyrek altın sabah saatlerinde 4 bin 70 TL, yarım altın 8 bin 90 TL ve tam altın da 16 bin 425 TL’den satılıyor. Serbest piyasada gram altın geçen hafta 2253 TL ile rekor kırmıştı.  

ONS ALTIN VE DOLAR ENDEKSİ (DXY) SON DURUM 

Bu arada küresel piyasalarda da altının ons fiyatı 2178 dolardan güne başlangıç yapıyor. Dolar endeksinde 102,80 ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de 4,10 seviyelerinde fiyatlamalar gözlemleniyor. Bu rakamlar kritik veri öncesinde temkinli duruşa işaret ediyor.  

Altında gözler kritik ABD verisinde! Bu seviyelere dikkat, fiyatlar zirveye yakın - 1. Resim

FED MART AYI FAİZ TOPLANTISI/KARARI NE ZAMAN?

FED’in planlanan takvimde öngörülen ilk faiz toplantısı 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Halihazırda FED, politika faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuyor. Bu ayki toplantıda FED’den faiz indirimi beklenmiyor. FED başkanı ve üyeleri, toplantı tarihi yaklaştığı için “sessiz dönem” olarak bilinen süreçte bulunuyor. Ancak geçen haftaya kadar verilen mesajlarda faiz indiriminde aceleci olunmayacağı ve özellikle yüzde 2 enflasyon hedefi doğrultusunda “ne kadar mesafe alındığının” ölçüleceği vurgulandı.  

FED NE ZAMAN FAİZ İNDİRECEK?

FED’den ilk faiz indiriminin, yüzde 75 olasılıkla haziran ayında geleceği fiyatlanıyor. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin beklentilerden daha düşük gelmesi ve özellikle yıllık enflasyon tarafında yüzde 2’li rakamların görülmesi halinde ons altın tarafında sert yükselişler yaşanabilir. TÜFE verisi yüzde 3,1 üzerinde gerçekleşirse ve özellikle çekirdek enflasyon tarafında yüzde 3,7 üzerindeki gerçekleşmeler ise altın fiyatlarında geri çekilmeleri gündeme getirebilir. Analistler, saat 15:30’da gelecek verinin ardından ons altında 2150-2200 dolar gibi geniş bir aralıkta hareketliliklerin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. 

ALTINDA BU SEVİYELERE DİKKAT! 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk; FED Başkanı Powell’dan geçen hafta ılımlı mesajların geldiğini ve haziran ayında ilk faiz indirimi ihtimalinin ağırlık kazandığını hatırlatarak, “Son bir haftalık süreçte dolar endeksi ve ABD tahvillerinde buna paralel olarak geri çekilmeler yaşandı ve ons altında 2183 dolara doğru hareketlilik gözlemlendi. Bugün açıklanacak TÜFE verisinin ardından ons altında 2150-2100 dolarlara varabilecek bir kâr satışı yaşansa da, bunun kısa süreli olacağı ve yeni bir alım fırsatı vereceği düşünülebilir. Onsta 2200 dolar aşılırsa da artık yeni hareket bandı 2200-2400 dolar olarak öne çıkabilir. Ancak fiyatlar bugünkü seviyelere hızlı geldi. Bu sebeple yükseliş öncesi bir kâr satışı ihtimali de gözden kaçırılmamalı” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...