Çin’e narenciye yolu açılıyor: Hedef 1 milyar dolar

- Güncelleme:
Çin’e narenciye yolu açılıyor: Hedef 1 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

Ticaret Bakanlığı, Çin’e narenciye ihracatı başlatılmasına yönelik çalışmaları hızlandırdı. Temaslar sonucunda, iki ülke ortak uzmanlık grubu kuracak. Grup, güvenli ihracat için uzakta risk analizi ve inceleme yapacak. Çin tarafının rapor hazırlamasıyla, ülkeye narenciye ihracatının önünün açılması bekleniyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye’de ihracatta uzak pazar stratejisi meyvelerini veriyor. İlk adımlardan biri, ihracatı 2021’de 1 milyon 963 bin ton olan, 2022’de 1 milyon 940 bin tona gerileyen narenciye için geldi.

Araştırmalarını tamamlayan Ticaret Bakanlığı, Çin’e narenciye ihracatı başlamasına yönelik çalışmalara hız verdi. Türkiye ile Çin yetkilileri arasında yürütülen temasların ardından Çinli yetkililer, zararlı organizmalara karşı önlem alınması amacıyla, mevcut pandemi salgınını da göz önüne alarak ‘yerinde risk analizi ve inceleme’ yerine, uzaktan video incelemesi yoluyla ‘uzaktan risk analizi ve inceleme’ yapılmasını önerdi.

Çin’e narenciye yolu açılıyor: Hedef 1 milyar dolar

Buna göre; Çin Gümrük Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki Çin Büyükelçiliği ve Türkiye’nin bitki sağlığına ilişkin makamları tarafından risk analizi ve uzaktan denetim yapmak üzere bir uzman grubu oluşturulacak. Bu ekipler, hem yerinde hem de uzaktan inceleme ve belge incelemesi yapacak. Çalışmaların ardından Çin tarafının, bir değerlendirme raporu hazırlaması ve protokol metni hazırlayarak Türkiye’den Çin’e narenciye ihracatının önünü açması bekleniyor. 

RUSYA İLK SIRADA

Narenciye sektörünün bu yıl, 1 milyar dolarlık ihracat hedefini aşması hedefleniyor. 2022’de Türkiye’den 1 milyon 940 bin ton turunçgil ihraç edilmiş, turunçgildeki bu ihracatla ülkeye 904 milyon 18 bin dolarlık döviz girdisi sağlanmıştı. Ayrıca, geçen yıl en fazla ihraç edilen turunçgil ürünleri sırasıyla mandalin, limon, portakal ve greyfurt oldu. İhracatın ülkelere göre dağılımında ise Rusya, ilk sırada yer aldı. İhracatın yaklaşık yarısının gerçekleştirildiği Rusya’ya 429, Ukrayna’ya 84, Irak’a 68, Polonya’ya 46 ve Romanya’ya 42 milyon dolarlık ürün ihraç edilmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...