Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işareti verdi: En düşük emekliye umut
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işareti verdi: En düşük emekliye umut

Son Güncelleme: 05 Ocak, 2025 - 02:20
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işareti verdi: En düşük emekliye umut
Fotoğraf Başlığı Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz isareti verdi: En düsük emekliye umut

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, istihdamı koruyan KOBİ’lere çalışan başına 2.500 lira destek vereceklerini, gençlere faizsiz evlilik kredisi, kadınlara ‘ev mi iş mi’ tercihini geride bırakacak destek sağlayacaklarını, tarımsal destekle çiftçi gelirini artırıp ürün fiyatını düşüreceklerini anlattı…

Kaydet
a- | +A

CANAN ERASLAN - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni yılda birçok kesime müjde verdi. Üretim ve istihdam destekleriyle kalıcı refah artışını sağlamayı hedefleyen programlar hakkında çalıştıklarını anlatan Yılmaz’ın ilk müjdesi KOBİ’lere oldu. 2024 yılını değerlendirip 2025 plan ve beklentilerine dair açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz “Bütün dünyada istihdam oranları azalırken, biz işsizliği tek hanede tutmayı başardık. İstihdamı desteklemek adına asgari ücrette işveren desteğini 700 liradan 1.000 liraya çıkarmıştık. Şimdi, şartlarını daha sonra açıklamak üzere, istihdamını koruyan KOBİ’lere KOSGEB aracılığıyla çalışan başına 2.500 liralık ilave destek sağlamanın çalışmasını yapıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Özgür Özel
HABER
Özgür Özel'den Meclis'teki siyasi partilere "en düşük emekli maaşı" çağrısı: Gelin bu rakama çıkaralım

ÜRETİMLE BİRLİKTE REFAH ARTACAK

Reel kesimi, çiftçiyi, esnafı destekleyen programların peş peşe açıklanacağını ifade eden Yılmaz “Kredileri üretim, istihdam, ihracatı artırma çerçevesinde sağlayacağız. Gençlik ve aile programları olacak. Konut, enerji, gıdada arz yönlü yükselişler enflasyonu da düşürecek, refahı artıracak. Üretimi artırmak için sulama projelerine daha fazla destek vereceğiz. Bu ödenekler tasarruf programında olmayacak. Gıda arzını, tarımsal üretimi artırarak fiyat istikrarını sağlayacağız. Lojistiği destekleyerek tarımsal üretimdeki yüzde 30’luk kaybın önüne geçeceğiz, akıllı tarım uygulamalarıyla gıda arzını destekleyeceğiz. Üretim alanları ile tüketim alanlarını yaklaştırarak maliyeti azaltacağız” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işareti verdi: En düşük emekliye umut - 1. Resim
Başlık ResmiCumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işareti verdi: En düşük emekliye umut - 1. Resim

EVLENMEK İSTEYENLERE FAİZSİZ KREDİ

Son dönemde yaşanan doğurganlık oranı düşüşlerini azaltacak tedbirler de yolda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz şunları söyledi: Kariyerdi, eğitimdi derken evlilik yaşı yükseldi. Erkekte 29, kadınlarda 26’ya çıkmış durumda. Yaş ilerledikçe çocuk sahibi olma oranı da düşüyor. Faizsiz kredi başta olmak üzere, vereceğimiz desteklerle evliliklerin önündeki engelleri azaltacağız. Ardından kadınlar ‘iş mi ev mi’ tercihine zorlanmadan çalışabilsin diye şartları oluşturacağız. Bakım hizmetleri, çalışma şartlarındaki esneklik gibi. Yüksek öğrenim gören kadınlarda istihdam oranı yüzde 60’lara ulaşıyor. Desteklerle oran daha da yükselecek. Birçok sektörde çok ciddi oranda kadın oranı göreceğiz. Görmediğimiz alanlarda kadın olacak. Büyüyeceğiz. Böylece açık iş şikâyetleri azalacak, çocuk sahibi olma oranları artacak.

BES VE TAMAMLAYICI EMEKLİLİĞE DESTEK

Yılmaz bireysel emekliliğe desteğe de devam edeceklerini belirterek “Tamamlayıcı emeklilik ve benzeri uygulamalara destekle finansal enstrümanları ve tasarruf oranlarını artırmak için desteğe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Cevdet Yılmaz, en düşük emekli aylığı ile ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: En düşük emekli aylığı bugün geldiğimiz noktada 12 bin 500 liraya çıkmış durumda. Kök ücretleri daha düşük olan, oldukça önemli sayıda emeklimiz bundan istifade ediyor. Kök ücretinden daha yüksek bir emekli ücreti almış oluyor. Bunu kanunla ancak değiştirebiliyorsunuz. Bu konuda bir çalışma yapacağız. Diğer ücretler artarken asgariyi olduğu gibi tutmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Bir çalışma yapacağız ve bir kanuni düzenleme muhtemelen gündeme gelecek. Nihai çalışma tamamlandıktan sonra grubumuzla kanun çalışmasını gündeme taşıyacağız. Ocak ayı içinde bu gerçekleşecektir diye düşünüyorum” dedi.

2025'TE ENFLASYONU DAHA AZ KONUŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024’te öngörü ve hedeflerin büyük oranda gerçekleştiğini, 1,3 trilyon dolarlık milli gelir, 15 bin doları aşan kişi başı gelir seviyesine ulaşıldığını, yüzde 3,5’lik enflasyon, program hedeflerine gerçekleşmeler görüldüğünü söyledi. Programa güven, makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ile paralel olarak kredi risk priminin 250 civarına kadar düştüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarından peş peşe not artışı geldiğini, bu iyileşmelerin devam etmesini beklediklerini anlatan Yılmaz “Enflasyon OVP’deki hedefin üzerinde, yüzde 44,3 olarak gerçekleşti. Hazirandan bu yana 31 puanlık gerileme var. Bu sene sonu için yüzde 17-25 aralığında hedef enflasyon var. Merkez Bankamız biraz daha yüksek bir rakam tahmin ediyor. 17-25 aralığı belirtiliyor ama 25 üst seviye. 20’nin altı, görülmeyecek bir rakam değil. 2026 için tek hane hedef” diye konuştu. Bu sene enflasyonun daha az konuşulacağına dair tahminde bulunan Yılmaz, reel kesim ve hane halkının enflasyon beklentisinde katılığın azalmasının, mücadelede başarıyı artıracağını da ifade etti.

YENİ SURİYE, SIKINTILARI AZALTACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Suriye’deki halk hareketiyle başlayan dönemin önemli gelişmeler getireceğini anlattı. Yılmaz “Suriye’de diktatör gitti, çatışmalar bitti. Bu bir halk devrimi. En acil konu siyasi istikrar. Yeni anayasa, yeni yönetim acil konular” dedi. Güvenlik ve istikrar, göç ve güvenlik riskini azaltacak olan yeni durumun Türkiye’nin terörle mücadelesine de katkı sağlayacağını ifade eden Yılmaz “Aynı zamanda yeniden imarda biz de önemli katkı sağlayacağız. Lojistik, dış ticaret ve Suriye’nin gelişmesi anlamında destek olacağız. Karşılıklı yatırımlar her iki ülkeye de katkı sağlayacak. Komşu Suriye’nin yanında olacağız, her türlü tecrübe paylaşımını yapacağız” diye konuştu. Suriye için dünyaya çağrı da yapan Yılmaz “Dost ülkelere görev düşüyor. Esed yaptırımları kalkmalı. Dost ülkeler yeniden yapılanma için finansal destek sağlamalı. Bunun için çağrı yapıyoruz. Diplomasimiz çalışma yürütüyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en büyük sorunu olan terörün bitmesi noktasında önemli bir aşamanın görüldüğünü dile getiren Yılmaz şöyle konuştu: Terörün direkt ve yan etkileri çok büyük. Şantiyelere saldırdılar, bölgeye yatırım yaptırmadılar. Terör olan bölgeye turist gitmedi, yatırım yapılamadı. İnsanlar yaylaya bile çıkamadı ve en büyük zararı bölge insanı gördü. Birçok iş adamı memleketini bırakıp başka bölgeye gitti, yatırımcı kaçtı. Şimdi terör azalınca faydasını da en çok bölge insanı görecek. Turizm artacak, bölgeye yatırım gidecek. Terörden temizlenen bölgelerde etkiyi görüyorsunuz. Gabar, hayvancılıkta dev tesisler, dolu oteller birer gösterge. Ekonomi canlanıyor. Terörün her türlüsüne, FETÖ’ye, DEAŞ’a, PKK’ya karşı mücadelede büyük başarı sağlandı. Sayın Bahçeli, ülkenin bekasını düşünen bir devlet adamı. Hedef terörsüz Türkiye. Türkiye Yüzyılı; huzurun, kardeşliğin de yüzyılı. Terör kalkınmanın da demokrasinin de düşmanı.

SOSYAL KONUTTA ATAK

Deprem yükü azaldıkça kaynakların sosyal konuta yönlendirileceğini söyleyen Cevdet Yılmaz “Sosyal konut hamlesini nüfus planı ile ilişkilendireceğiz. Hane halkı 3 küsur kişiye düşmüş durumda. Projeler buna göre şekillenecek. Afetlere dayanıklı, fonksiyonel, kitlesel üretimle sosyal konut hedefimiz olacak. Bu yıl deprem yükü azalacak, konut hamlesiyle hem konut fiyatları hem kiralar daha makul seviyeye gerileyecek” diye konuştu.

DEPREME 2,6 TRİLYON TL ÖDENEK

2023 Şubat’ında yaşanan depremin finansal yansımasının büyük bölümünün geçen yıl görüldüğünü, 2,6 trilyon lira ödenek öngörüldüğünü belirten Yılmaz “Yitirilen acısının karşılığı yok. Biz depremin maddi etkisini bertaraf etmeye çalışıyoruz. Büyük maliyete rağmen bütçemiz öngörülenden iyi” dedi.

İHRACATIMIZ ARTACAK, YÜZDE 4 BÜYÜYECEĞİZ

2025 öngörülerine dair açıklamalarda da bulunan Cevdet Yılmaz, faizin düştüğünü, dış taleple birlikte ihracatın arttığını, iç talebin de desteğiyle yüzde 4 büyüme beklentisinde olduklarını anlattı. Makro-istikrarı sağlamaya çalışırken, reel sektörü ayakta tutmaya çalışan, sosyal kesimleri gözeten yaklaşım benimsediklerini anlatan Yılmaz, 32 milyon 970 bin seviyesindeki istihdamı artırmaya dair çalışmaların da süreceğini dile getirdi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Ocak, 2025 - 02:20
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    'Araçlarda plaka, ses ve görüntü sistemi' talimatı! Erdoğan'dan vatandaşı rahatlatan sözler
    'Araçlarda plaka, ses ve görüntü sistemi' talimatı...
    Kaydet
  • 2
    Sivaslı kardeşler Avrupa'ya ahşap ev satıyor! Gümrüğü geçtiği an sipariş yağıyor
    Sivas'tan Avrupa'ya ahşap ev gönderiyorlar!
    Kaydet
  • 3
    Ambargo bitti, Kanada Dışişleri Sözcüsü Türkiye Gazetesi’ne açıkladı:
    Kanada Dışişleri Sözcüsü Türkiye Gazetesi’ne açık...
    Kaydet
  • 4
    Altında hikâye neden bitmedi? Ünlü ekonomist 4 maddede anlattı
    Altında hikâye neden bitmedi? Ünlü ekonomist 4 mad...
    Kaydet
  • 5
    Konut mu altın mı? Kira getirisi için en cazip iller
    Konut mu altın mı? Kira getirisi için en cazip ill...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Savaşı engelleyemedi, barışı kurtarabilecek mi?
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Özel niye Erdoğan ile Trump bozuşsun istiyor?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İran'ı da kurtardık!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD ve İsrail rejimlerinin gölgesinde dünya
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Enerjide Türk yolu
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Salah iddiası: İstanbul devine transfer olabilir
    Salah iddiası: İstanbul devine transfer olabilir
    Kaydet
  • Kuyruklar uzadı, fiyatlar oynadı! İslam Memiş’ten altın yatırımcısına net tavsiye
    Kuyruklar uzadı, fiyatlar oynadı! İslam Memiş’ten altın yatırımcısına net tavsiye
    Kaydet
  • Sakarya'da zabıta ekiplerine çirkin saldırı! Çilek arabasına el konulunca ortalık karıştı
    Sakarya'da zabıta ekiplerine çirkin saldırı! Çilek arabasına el konulunca ortalık karıştı
    Kaydet
  • Milyonlar yıllık deniz yıldızı fosili bulundu
    Milyonlar yıllık deniz yıldızı fosili bulundu
    Kaydet
  • iPhone ve iPad'de 'yaş doğrulama' dönemi
    iPhone ve iPad'de 'yaş doğrulama' dönemi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Oktay Kaynarca’nın hayrete düştüğü anlar! Yarışmacının yaşını duyunca dondu kaldı
Yarışmacının yaşını duyunca dondu kaldı
Kaydet
Savaşın başından bu yana bir ilk! İngiliz basını iddia etti: Rusya'dan İran'a 'gizli' sevkiyat başladı
İngiliz basını iddia etti: Rusya'dan İran'a 'gizli' sevkiyat başladı
Kaydet
 'Siyah Şapkalı Hacker' gözaltında! Bir çete daha yolun sonuna geldi
'Siyah Şapkalı Hacker' gözaltında!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası