Dev projeler sırayla hizmete giriyor

- Güncelleme:
Dev projeler sırayla hizmete giriyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin dört bir yanında megaprojeler bir bir tamamlanıyor. Ankara-Sivas YHT hattı, Yeni Zigana Tüneli, Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı, İstanbul Finans Merkezi, Akkuyu Nükleer Santrali yakında hizmete alınacak projeler arasında…

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye, bu yıl da dev yatırımlara devam ediyor. Yatırımlarda Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) projeleri önemli bir yer tutuyor. Kullanılan yatırım modelleri arasından en çok kullanılanı 124 projeyle Yap-İşlet-Devret (YİD) iken, onu 118 projeyle İşletme Hakkı Devri, 18 projeyle Yap-Kirala-Devret ve 5 projeyle Yap-İşlet modelleri takip ediyor.

KÖİ modeliyle gerçekleştirilen projelerin yatırım tutarlarının sektörel dağılımına bakıldığında; 2022 yılı Kasım ayı fiyatlarıyla 30,15 milyar dolar ile kara yolu sektörünün ilk sırada olduğu görülüyor. Havaalanları ise 23,31 milyar dolar ile ikinci sırada. Bunu 21,07 milyar dolar ile enerji sektörü takip ederken, Yap-Kirala-Devret modeliyle gerçekleştirilen sağlık projeleri 12,68 milyar dolar ile dördüncü sırada bulunuyor. İşletme hakkı devri bedellerinin sektörel dağılımına bakıldığında ise havaalanlarının 71,67 milyar dolarla birinci sırada bulunduğu görülüyor. Bunu 22,03 milyar dolarla enerji sektörü, 3,15 milyar dolarla limanlar ve 3,09 milyar dolar ile yat limanları takip ediyor. 2023’te tamamlanması beklenen dev projelerden bazıları şöyle:

İSTANBUL’UN ALTI METRO AĞLARIYLA ÖRÜLÜYOR

Yatırım yapılan önemli alanlardan birini metro hatları oluşturuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Başakşehir- Kayaşehir metro hattı tamamlandı. 6,2 kilometre uzunluğundaki hatta 4 istasyon bulunuyor. Tasarım hızı saatte 80 kilometre olan araçlar ile saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasitede olan hat, önümüzdeki günlerde vatandaşın hizmetine sunulacak.

Dev projeler sırayla hizmete giriyor

Öte yandan, Bakanlık şu anda toplam uzunluğu 95,9 kilometre olan 6 hatta çalışmalara devam ediyor. Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Kirazlı Metro hattı, Gayrettepe-Kâğıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Altunizade - Çamlıca Camii - Bosna Bulvarı Metro Hattı, Kazlıçeşme - Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi ve Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro hatlarının hizmete almak için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Şu an 259,5 kilometre olan İstanbul’un raylı sistem ağı, yapımı devam eden projeler bittiğinde 362,8 kilometreye ulaşacak. 

AKM-GAR-KIZILAY METRO HATTI YAKINDA AÇILACAK

Ankara’da Gar-Adliye ve Kızılay olmak üzere 3 istasyondan oluşan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı da yakında açılıyor. Keçiören’den Kızılay’a aktarmasız metro ulaşımı sağlayacak hat, günde 600 bin yolcu kapasitesine sahip olacak. Metro hattının işletmeye açılmasıyla 35 yıllık süreçte toplam 378,9 milyon avro tasarruf sağlanması bekleniyor. 

Dev projeler sırayla hizmete giriyor

ANKARA-SİVAS YHT HATTI PROJESİ BU YIL HİZMETTE

Raylı sistemlerdeki yatırımlar metrolarla sınırlı değil. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı da yakın zamanda devreye alınacak.

Saatte 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen yüksek hızlı tren hattı ile Ankara-Sivas arasındaki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye düşecek. Böylece, Ankara-Sivas arası 12 saat olan seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat arasındaki seyahat süresi de 1 saate inecek.

Dev projeler sırayla hizmete giriyor

ZİGANA TÜNELİ BU AY AÇILIYOR

Trabzon ile Gümüşhane’yi birbirine bağlayan ve yatırım bedeli 2,5 milyar lirayı bulan Yeni Zigana Tüneli’nin de bu ay içerisinde hizmete açılması bekleniyor. 14,5 kilometre uzunluğu ile yeni Zigana Tüneli, dünyanın üçüncü ve Avrupa’nın en uzun çift tüp kara yolu tüneli olacak. Proje hizmete açılınca mevcut yol, 8 kilometre kısalacak. Böylece seyahat süresi de yaklaşık 30 dakikanın üzerinde azalacak. Projeyle yıllık 139 milyon lira tasarruf sağlanacak.

Öte yandan Ankara-İstanbul arasında yeni bir hızlı tren hattı kurulmasına ilişkin projeye de 2023 seçimlerinden sonra başlanması bekleniyor. Yeni hattın 400 kilometre olacağı ifade ediliyor. Yapımının 5 yıl süreceği belirtilen hattın tamamlanması ile birlikte Ankara-İstanbul arasındaki yolculuk süresi 80 dakikaya inecek.

Dev projeler sırayla hizmete giriyor

AKKUYU, İFM, KARADENİZ GAZI...

> İstanbul Finans Merkezindeki tüm çalışmaların bu ay içinde bitmesi bekleniyor.

> 1.210 yataklı Kocaeli Şehir Hastanesi, 2.060 yataklı İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, 1.875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi ve 610 yataklı Kütahya Şehir Hastanesi bu yıl açılacak. 

> Karadeniz gazının evlere ulaştırılması için geri sayım başladı. Keşif gazı, ramazan ayının son günü Zonguldak Filyos’ta karaya çıkarılacak.

> Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) de çalışmalar hızla devam ediyor. İlk ünitenin bu yıl devreye alınması bekleniyor.

> Türksat 6A’nın 2023 yılının son çeyreğinde uzaya fırlatılması planlanıyor.

> Türkiye’nin ilk yerli metro setinin bu yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına teslim edilmesi bekleniyor.

(İnfografik: Anadolu Ajansı)

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...