Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Goldman Sachs Türkiye tahminini yükseltti: Cari açık daha da yükselecek

Goldman Sachs Türkiye tahminini yükseltti: Cari açık daha da yükselecek
Fotoğraf Başlığı Goldman Sachs Türkiye tahminini yükseltti: Cari açik daha da yükselecek

Goldman Sachs, daha önce 38 milyar dolar olarak açıkladığı Türkiye'nin cari açık tahminini 43 milyon dolara yükseltti.

Kaydet
a- | +A

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödemeler dengesi verilerine göre Temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık kaydetti. Cari açık piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşirken, detaylarda altın ithalatındaki ivme dikkat çekti.

GOLDMAN SACHS RAPOR AÇIKLADI

1869 yılında New York'ta kurulan çok uluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs Türkiye'nin cari açığının keskin bir şekilde bozulduğunu belirtti. Goldman Sachs, Türkiye için daha önce yaptığı 2023 cari açık tahminini 38 milyar dolardan 43 milyar dolara yükseltti.

Kurumun açıkladığı raporda, Türkiye'de temel mal ithalatındaki keskin artış ve daha sınırlı olmakla birlikte altın ithalatının Türkiye'deki ödemeler dengesinin bozulmasına sebep olduğu söylendi.

Raporda, “Düşen TL mevduat faizleri, muhtemelen enflasyon ivmesinin yeniden hızlanmaya başladığı temmuz ayında altın ithalatının artmasına neden oldu” denildi, döviz kurunda geleceğe dönük yükseliş beklentileri ile ithalatın öne çekildiği de vurgulandı.

İTHALATI DAHA DA DÜŞÜRECEK

Raporda, “Öte yandan, mal ihracatı, dış talepteki zayıflığın devam etmesi nedeniyle zayıf seyrini sürdürdü ve bu durumun devam etmesini bekliyoruz” denildi.

Goldman Sachs tarafından yapılan değerlendirme şu şekilde:

"Yukarı yönlü vergi ayarlamalarının ve kredi büyümesinin ağustos ayında çok daha negatife dönmesiyle birlikte kredi daralmasının derinleşmesinin iç talebi yavaşlatacağını ve dolayısıyla yılın geri kalanında ithalatı daha da düşüreceğini düşünüyoruz."

BAKMADAN GEÇME
Petrolde ralli yeni başlıyor: Goldman
HABER

Petrolde ralli yeni başlıyor: Goldman'dan yeni zirve öngörüsü

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.