Goldman'dan faiz kararı sonrası yeni TCMB analizi: Yukarı yönlü riskler var

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT
- Güncelleme:
Goldman'dan faiz kararı sonrası yeni TCMB analizi: Yukarı yönlü riskler var

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı faiz kararını değerlendiren Goldman Sachs, 500 baz puanlık artışın ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu kaydetti.

Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltti.

YÜZDE 70 ENFLASYON BEKLENİYOR

Çok uluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs, TCMB'nin 500 baz puanlık faiz arttırımını değerlendirdi. Değerlendirmeye göre, yüzde 40 nihai faiz tahminimize yönelik yukarı yönlü riskler var. Enflasyonu yıl sonunda yüzde 70 bekliyoruz" denildi.

Bankanın ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından yazılan raporda, TCMB bir haftalık repo faizinin "enflasyonu hedeflemede daha önce bir enstrüman haline geldiği" ifade edildi.

FAİZ ARTIŞLARI SÜRECEK

Goldman, TCMB'den yılın geri kalanında "somut faiz artışları yapmaya devam etmesini" bekliyor.

TCMB açıklamasında aylık enflasyon ana eğiliminde düşüşün başlayacağının değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir" ifadesi korundu.

ERKAN YÖNETİMİNDE 2 BİN 150 PUAN FAİZ ARTIRIMI

TCMB, tüketici enflasyonunun yüzde 60'a yaklaşması ve yılın geri kalanında yüksek seyretmesinin beklenmesiyle birlikte, sıkıştırmanın dozunu artırmış ve geçen ay 750 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleştirmişti.

Goldman'dan faiz kararı sonrası yeni TCMB analizi: Yukarı yönlü riskler var

Tüketici enflasyonunun yüzde 60’a yaklaşması ve yılın geri kalanında yüksek seyretmesinin beklenmesiyle birlikte TCMB sıkılaştırmanın dozunu artırmış ve geçen ay 750 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleştirmişti.  Erkan yönetiminde TCMB, son artışla birlikte toplam 2 bin 150 baz puan faiz artırmış oldu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...