Gram altında volatilite, dolar sınırda bekliyor! Faiz kararı sonrası için uzman yorumları

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gram altında volatilite, dolar sınırda bekliyor! Faiz kararı sonrası için uzman yorumları

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Fed kararının ardından yurt içi piyasalarda gözler Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına çevrildi. Ağustos ayında mega faiz artışıyla tepe taklak olan gram altında volatilite sürüyor. Dolar kuru ise sınırda bekliyor. Peki faiz kararı sonrasında ne olacak? İşte uzman yorumları...

Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında bugün toplanacak. Geçen ay 750 baz puan artırarak piyasaları ters köşe yapan Merkez Bankası politika faizini 25 puana yükseltmişti. Kararın ardından dolar ve gram altında sert düşüş yaşandı. İşte Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde piyasalarda son durum...

TCMB FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan göreve geldikten sonra politika faizinde üst üste artışlar gerçekleşti. Merkez Bankası'nın son üç aydaki toplam faiz artışı 16.5 puana ulaştı. Ağustos ayında 750 baz artışla politika faizini yüzde 25'e çeken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısına ilişkin ekonomistler 250 baz puan ila 600 baz puan arasında bir beklentisi bulunuyor. Yeniden 750 baz veya daha üstü bir artış gelirse piyasalar için sürpriz olacak.

POWELL'IN ŞAHİN DURUŞU DOLARI DESTEKLEDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) kritik faiz kararını dün açıkladı. Fed, beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 5,25-5,50’de sabit tuttu. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantısının ardından Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışına devam edeceklerinin sinyalini verdi. Powell'ın şahin duruşundan destek bulan dolar endeksi kararın ardından yeniden 105 puanın üzerine çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ilk tepki olarak yüzde 4,32'den yüzde 4,35 seviyesine yükseldi.

ALTIN KRİTİK EŞİKTEN GERİ DÖNDÜ

Dolar endeksi ve tahvillerdeki yükseliş Ons altın fiyatlarını yeniden baskıladı. Fed kararı öncesinde 1946 dolara çıkan ons altın kararın ardından düşüşe geçti. Ons altın, günü 1930,40 dolar seviyesinden kapattı. 1950 -1960 dolar bandını aşamayan Ons altın yeni günde 1928 dolardan işlem görüyor. Uzmanlar 1950 dolar bandının aşılmadığı sürece altın fiyatlarında yükseliş trendinin başlamasının zor olduğunu söylüyor.

GRAM ALTIN'DA VOLATİLİTE SÜRÜYOR

Merkez Bankası'nın Ağustos ayı faiz kararıyla 1700 TL'nin altına sarkarak yüzde 7'ye yakın kayıp yaşayan gram altında yeni karar öncesinde volatilite sürüyor. Dolar/T'L'nin yeniden 27 TL'yi aşmasının ardından en yüksek 1683TL’yi test eden gram altın, ons altındaki dalgalanmadan etkilenerek daha sonra düşüşe geçti. Gram altın Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesinde haftalık yüzde 1.46 yükselişle 1676.838 TL seviyesinden işlem görüyor. 

Altın fiyatlarıyla ilgili tahmin ve analizleriyle öne çıkan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, petrol fiyatlarının yüksek olması ve enflasyon baskısının sürmesiyle altının güvenli liman olarak öne çıktığını söylüyor. Yeni rekorlara işaret eden Yıldırımtürk, gram altında kısa vadede 1750 TL, sene sonunda ise 2000 TL rakamlarını bekliyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DOLAR FAİZ ÖNCESİ 27 TL'DE BEKLİYOR

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde yeni haftaya 27 TL'nin üzerinde başlayan dolar kuru, ABD Merkez Bankası'nın beklentiler doğrultusunda aldığı faiz kararının ardından yatay seyrini koruyor. Dünkü işlemlerde 27,02 – 27,04 lira aralığında hareket eden, Fed'in faizi sabit tutmasıyla yurt dışı piyasalarda 26,8043 liraya kadar gerileyen dolar kuru, Powell'ın şahin mesajlarıyla yeniden 27 liranın üstüne çıktı. Günü 26,9948 liradan tamamlayan Dolar/TL, saat 09:30 sularında yüzde 0,01 yükselişle 27.0468 lirada seyrediyor.

ECB'nimn faiz artışına rağmen doların karşısında güç kazanamayan euro ise Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 28,7320 liradan işlem görüyor.

DOLAR/TL İÇİN UZMAN YORUMLARI

Tacirler Yatırımın sabah bültenine göre Fed kararının ardından dolar endeksindeki rallinin hızlandığı ve endeksin 105,68 seviyesi ile mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşması DolarTL’de orta ve uzun vadede ana yönün yukarı olmasını destekliyor. Dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satıcılı bir seyir ön plana çıkarken, Dolar/TL'de teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kısa vadede 26,50 – 27,50 bandında işlem görmesini bekleniyor.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...