Hasat yaklaşırken çiftçilerin yüzü gülüyor: Altın yılını yaşayacak...250 TL'den satılacak

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hasat yaklaşırken çiftçilerin yüzü gülüyor: Altın yılını yaşayacak...250 TL'den satılacak

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi

Burhaniye ilçesinde hasat devam ederken, zeytinyağı fiyatlarındaki artış üreticilerin yüzünü güldürdü. Çiftçiler yeni hasatla birlikte zeytinyağının yüzde 20, yüzde 30 değer kazanacağını düşünüyor.

Zeytinyağı, binlerce yıldır sofralardan eksik olmayan, sağlık yararları bakımından bilinen ve binlerce yıldır bilinen kullanılan bitkisel yağdır. Zeytinyağının, Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olmasının dışında, kalp hastalığı tehlikesini azaltma, iltihaplanmaya iyi gelme, antioksidan özelliği sağlaması, beyin ve damar sağlığına katkısı ve kansere karşı koruyucu etki göstermesi gibi sağlık yararları da vardır. Ayrıca zeytinyağı, saç ve cilt bakımında da besleyici ve nemlendirici olarak kullanılır.

Hasat yaklaşırken çiftçilerin yüzü gülüyor: Altın yılını yaşayacak...250 TL'den satılacak

FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Zeytin hasadına sayılı günler kala Balıkesir Burhaniye'de zeytinyağının toptan fiyatı arttı. Fiyatların artmasının sebebi olarak yaşanan kuraklık gösterilirken, artış üreticiler tarafından sevinçle karşılandı. Zeytinyağı üreticisi Turhan Güler, "Bu yıl zeytinyağı fiyatları global kuraklıktan dolayı bir hayli arttı. Bizim bölgemiz Kuzey Ege Bölgesi, şu anda dünyada en kaliteli zeytinyağının çıktığı bölge. Şu anda bizim bölgemizden dünyanın her yerine zeytinyağı gönderiyoruz. Şu anda fiyatlar yükselişe geçti. Şu anda mevcut yağımızın litresini 200 lira seviyesinde satıyoruz. Ama fiyatlar 220, 230, 250 lira seviyesine geldi. Tabii bu üretici için, müstahsil için çok iyi" dedi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK

Uğur Özdemir ise, "Dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretildiği bölgemizde zeytinyağı fiyatlarının bu seviyeye gelmesi, çiftçimiz açısından sevindirici bir şeydir. Önümüzdeki günlerde yeni hasada başlayacağız. Yeni hasatta zeytinyağı herhalde yüzde 20, yüzde 30 bir değer kazanacak diye düşünüyoruz. Çünkü, zeytin rekoltesi bizim bölgemizde biraz düşük. Düşük olduğu için zeytinyağı verimi az olacağı için fiyatların da katlanması bekleniyor. Zeytinyağı inşallah altın yılını yaşayacak bundan sonra da. Çiftçinin yüzü gülecek, herkes emeğinin karşılığına alacak diye bekliyoruz" dedi.

Hasat yaklaşırken çiftçilerin yüzü gülüyor: Altın yılını yaşayacak...250 TL'den satılacak

ZEYTİNYAĞI NEDİR?

Zeytinyağı, zeytin meyvesinin (olea europaea) sıkılması veya preslenmesiyle elde edilen bitkisel bir yağdır. Zeytinyağı, Akdeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılır ve mutfaklarda sıkça tercih edilir. Zeytin ağacının meyveleri, olgunlaştıktan sonra toplanır ve sıkma işlemine tabi tutulur. Bu işlem sonucunda elde edilen su ve yağ karışımı, bir ayrıştırma sürecinden geçilerek zeytinyağı elde edilir.

Besin değeri yüksek ve sağlığa birçok faydası olan zeytinyağında genellikle soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı olarak adlandırılan en kaliteli ürünler tercih edilir. Bu yöntemlerle üretilen zeytinyağı, daha az işlem görmüş ve daha yoğun aroma ve besin içeriğine sahiptir.

Hasat yaklaşırken çiftçilerin yüzü gülüyor: Altın yılını yaşayacak...250 TL'den satılacak

ZEYTİNYAĞI NASIL ELDE EDİLİR

Zeytinyağı, zeytin meyvelerinin işlenmesi ve preslenmesi yoluyla elde edilir. Genel olarak zeytinyağının üretim aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir:

Zeytin hasadı, temizleme, öğütme, sıkma, ayrıştırma, filtrasyon, saklama aşamaları, genel olarak zeytinyağı üretimi için kullanılan süreçtir. Zeytinyağı üretiminde, farklı bölgelerde ve üreticiler arasında bazı değişiklikler olsa da, temel prensipler benzerdir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...