Kira Gelir Vergisi için son gün 31 Mart

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kira Gelir Vergisi için son gün 31 Mart

Ekonomi Haberleri

Konut, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul geliri olanlar, Mart ayında beyanname vererek kira gelir vergisi ödemelerini yapmaları gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesinin ise 31 Mart’a kadar verilmesi gerekiyor.

Konut, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul geliri olanlar, Mart ayında beyanname vererek kira gelir vergisi ödemelerini yapmaları gerekiyor. Kira gelirinde beyan sınırı ise 9 bin 500 TL olarak belirlendi. Oturulan konut için ödenen kira bedeli ise gider olarak indirilebiliyor. Kira gelir vergisi beyannamesinin ise 31 Mart’a kadar verilmesi gerekiyor.

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENİYOR?

Kira geliri ödemeye hak sahibi olanlar, her yıl mart ayında bulundukları yerin vergi dairelerine beyanname vermeleri gerekiyor. Bunun haricinde ise  e-Devlet üzerinden de hazır beyanname ile GİB üzerinden işlem yapılabiliyor. Her sene iki kere olmak üzere Mart ve Temmuz ayında kira geliri ödemesi yapılabiliyor.

KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMEZ?

2022 yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi ve 1. taksit ödemesinde ise süre 31 Mart Cuma günü doluyor.

Mükelleflerin 2022 yılında tahsil ettikleri kira bedeli konutlarda 9 bin 500 TL, iş yerlerinde ise 70 bin TL ve üzerinde ise 31 Mart tarihine kadar beyannamelerini vermeleri ve ilk taksit ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Bunların dışında 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremi sonrasında da bazı düzenlemeler getirildi. Şöyle ki; sahibi olduğu konutlarını depremzedelere bedelsiz olarak veren konut sahiplerinin vergi mevzuatı kapsamında vergi ödemesini engellemek adına 2023 yılı gelirlerinin tespitinde bu konutlar için emsal kira bedeli uygulanmayacak. 

Devlet tarafından depremden etkilenenlere yönelik sağlanan barınma, kira, taşınma ve benzeri yardımların alınıyor olması, düzenlemeden yararlanmaya engel teşkil etmeyecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...