Milyonlarca kişi erken yaşta emekli olacak! Talimat verildi, primler eşitleniyor: Tarkan Zengin detayları tek tek anlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, TRT, Sabah
- Güncelleme:
Milyonlarca kişi erken yaşta emekli olacak! Talimat verildi, primler eşitleniyor: Tarkan Zengin detayları tek tek anlattı

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, TRT, Sabah

EYT'nin ardından milyonlarca kişi erken yaşta emekli olacak! Meclise sunulacak yasa öncesinde talimat verildi. Bağ-Kur'luların SSK ile primleri eşitleniyor. Ünlü ekonomist Tarkan Zengin, detayları tek tek anlattı.

Emeklilikte Yaşa Takılanların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce müjdesini verdiği Bağ-Kur’lu küçük esnafa erken emeklilik geliyor. Bağ-Kur'lular prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesiyle, yani SSK ile eşitlenmesiyle erken emekli olabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik için "Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” diyerek 1 Ekim'de açılacak meclisi işaret etti. Konuyla ilgili olarak ünlü ekonomist Tarkan Zengin detayları paylaştı.

KİMLER ERKEN EMEKLİ OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre emeklilik için gerekli olan BAĞ-KUR prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e düşürülecek. Böylelikle esnaf 1800 gün yani 5 yıl daha erken emekli olabilecek. Düzenlemeyi değerlendiren AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "9 bin gün prim ödemekten 7 bin 200'e indirilmesinin öncelikle hangi grupları konusunda bir ifade kullanılmıştı. Burada 1 milyon BAĞ-KUR'lu kapsamında bizim küçük esnaflar dediğimiz bakkal, manav, kuaför gibi mesleklerde çalışan BAĞ-KUR'luların kapsanacağı ifade ediliyor" dedi. 

5 YIL ERKEN EMEKLİ OLACAK

Düzenlemenin BAĞ-KUR'lulara emeklilik için önemli bir avantaj sunacağını dile getiren Zengin, "BAĞ-KUR emekliliğinde 9 bin gün prim ödeme gün sayısının ilk etkisi 5 yıl erken emekli olma imkanı getirilmiş olacak. 5 yıllık imkan verilmesi özellikle BAĞ-KUR'lularda bir beklentiyi karşılamış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Milyonlarca kişi erken yaşta emekli olacak! Talimat verildi, primler eşitleniyor: Tarkan Zengin detayları tek tek anlattı

EMEKLİ OLAMAYAN EYT'LİLERE İKİNCİ FIRSAT OLACAK

Ekim ayında 2. torba yasayla Meclis'e gelmesi beklenen Bağ-Kur'luların primlerinin yeniden düzenlenmesi, prim eksikliği nedeniyle emekli olamayan EYT'liler için de ikinci fırsat olacak. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre yasadan EYT'lilerin de yararlanabilmesi için 9 Eylül 1999 öncesini kapsaması gerekiyor. Bu tarihten önce sigortalı olan kadınlar 7.200 gün erkekler ise 9 bin gün ile emekli olabiliyor. Bu tarihten önce ilk kez sigortalı olan Bağ-Kur'lular açısından da 7.200 gün yeterli olacak. Yasa erkeklerinde 7.200 günle emekli olmasını sağlarsa primi eksik EYT'liler de emekli olabilecek ve 9 bin günü beklemeyecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, TRT, Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...