Petrol düşüyor fakat benzini dolar tutuyor

Petrol düşüyor fakat benzini dolar tutuyor

EKONOMİ Haberleri

Ham petrol fiyatının son günlerde düşmesine rağmen, akaryakıtta beklenen indirimler gelmiyor. Brent petrolün varil fiyatı dünkü işlemlerde 110 doların da altına geriledi. Ancak doların 15 TL'ye yaklaşması, pompadaki indirimlerin de önüne geçti.

EKONOMİ SERVİSİ

EPDK, benzin ve motorin fiyatlarının nasıl belirlendiğini açıkladı. Buna göre rafineriden çıkan petrol ürününe ÖTV, KDV, bayi kârı eklenerek, pompa satış fiyatı belirleniyor. Bugün itibarıyla rafineriden litresi 13,66 liraya çıkıyor. Bunun üzerine yüzde 5,2'lik bayi ve dağıtıcı marjı ekleniyor. Bu tutar 1,06 TL... Buna 2,52 liralık ÖTV ekleniyor. ÖTV’li fiyatın üzerine 3,10 TL de KDV geliyor. Nihai fiyat benzinde 20,35 TL olarak belirleniyor.

Petrol düşüyor fakat benzini dolar tutuyor

Kamuoyunda yükselen “benzinden vergi alınmasın” çağrıları karşılık bulursa, benzin fiyatı 5,60 TL ucuzlayacak. Bu arada açıklanan tabloda; bayi ve dağıtım şirketinin toplam kazancının motorinde yüzde 4,9, benzinde yüzde 5,2 olduğu görülüyor. Yine tabloda ÖTV'li fiyatın KDV’si alınıyor. Bu da “verginin vergisi” eleştirisini gündeme getiriyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...