Son Dakika! Ticaret Bakanlığı'ndan gramaj oyununa geçit yok: Gizli fiyat artışlarına denetim başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son Dakika! Ticaret Bakanlığı'ndan gramaj oyununa geçit yok: Gizli fiyat artışlarına denetim başlıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Ticaret Bakanlığı, gramaj oyunuyla fiyat gizli fiyat artışı yapan firmalara ilişkin denetimlerin başlayacağını duyurdu.

Enflasyonda yaşanan artışla, gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltılmasıyla birçok firmanın gizli fiyat artışı yaptığı ortaya çıkmıştı. Ticaret Bakanlığı, bu firmalara karşı denetimlere hazırlanıyor.

GRAMAJ OYUNUNA DENETİM YAPILACAK

Ticaret Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada gizli fiyat artışlarına karşı uyarıda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen, ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi için ülke genelinde denetim gerçekleştirilecek" ifadelerini kullanıldı.

Gizli fiyat artışlarına karşı uyarıda bulunan Ticaret Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

"Son zamanlarda gerek Ticaret Bakanlığımıza yapılan başvurulardan gerekse de sosyal medya mecrasında yer alan paylaşımlardan, satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen, ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediği, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında gizli olarak artış yapıldığı gözlenmektedir.

BAKANLIK 81 İLE TALİMAT VERDİ

Bu durumun, ilgili düzenlemelerde konuya ilişkin olarak "Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde, adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları" hükmü kapsamında olduğu açık bir şekilde görülmektedir.

Söz konusu haksız ticari uygulamanın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, ülke genelinde inceleme ve denetimlerin gerçekleştirilerek, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın, satış fiyatında bu yönde değişiklik yapılmayan ürünlerin tespit edilip tutanağa bağlanması ve ispata yönelik bilgi ve belgelerin eklenerek Reklam Kurulunca değerlendirilmek üzere gönderilmesi hususunda 81 Ticaret İl Müdürlüğümüz talimatlandırılmıştır.

SAVUNMALAR ALINACAK, CEZALAR YAĞACAK

Bu kapsamda, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne intikal eden konuya ilişkin tespit tutanakların incelenmesinin ardından, üretici-satıcı firmaların savunmaları alınacak ve devamında mevzuatın amir hükmüne aykırı mahiyetteki haksız ticari uygulamalara idari para cezaları uygulanacaktır.

https://twitter.com/ticaret/status/1695682708955869561

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...