Tarım ve hayvancılığa yapay et operasyonu

- Güncelleme:
Tarım ve hayvancılığa yapay et operasyonu

Ekonomi Haberleri

Küresel gıda lobileri tarım ve hayvancılığı hedefe koymuş durumda. Bu doğrultuda yapay et üretimi ve tüketiminin 2030 yılına kadar bütün dünyada yaygınlaşması bekleniyor. Türkiye’de üretim henüz yok. Ancak sektör temsilcileri “Bilinçli olarak et fiyatlarını artıracaklar, çiftçi üretime küsecek. Amaç hayvancılığı bitirerek yapay ete insanları mecbur bırakmak” diyor…

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Yapay et konusu yeniden dünyanın gündemine oturdu. Özellikle Çin ve ABD medyasında yapay et tüketimi ve geleceği konusunda tartışmalar yaşanıyor. Küresel gıda trafiğini kontrol etmek isteyenlerin yapay et tüketimini özendirdiğini belirten de var, çevreyle ilgili etkileri sebebiyle hayvan sayısının azaltılması gerektiğini savunan da…

Türkiye’de ise henüz üretim ve tüketim yok. Ancak sektör temsilcileri geleceğin en büyük sorunu olarak gördükleri yapay etin Türkiye için ciddi sorunlar barındırdığını belirtiyor. Sektör temsilcileri bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bilinçli olarak tarım ve hayvancılığın hedef alındığını ve et fiyatlarının artırılarak yapay et konusuna zemin hazırlandığını ifade ederek “Bilinçli olarak ülkelerdeki tarım ve hayvancılığı bitirecekler. Hem fiyatlar hem de girdi maliyetlerini yükseltecekler. Bu konuda önlem almayan ülkeler yapay ete mahkûm kalacak. Bu orta vadeli bir plan… Türkiye’de de bunun alt yapısını hazırlamaya başlayacaklar. Çünkü enerji, teknoloji ve gıda kontrolü büyük önem taşıyor” diyor.

GIDA TEKELİ KURACAKLAR

Hayvancılık konusunda uzman isim Eşref Şekerli yaptığı açıklamada “Dünyada yapay ete doğru insanları yönlendirmeye çalışan lobi aynı zamanda kendisi dünyadaki bütün ekilebilir arazileri toplamaya çalışıyor. Bu bir çelişki, dolayısıyla amaç yapay et ile dünyayı beslemek değil. İnsanları gerçek et üretiminden uzaklaştırarak tekel oluşturmak. Büyükbaş hayvanların çevreyi kirlettiği konusu tamamen yalan bir algı. Dünyada çevreyi kirleten o kadar çok şey varken tamamıyla hayvana odaklanmış olmanın altında başka amaçlar yatıyor” dedi.

EKOLOJİK DENGE BOZULUR

Hayvanların ekolojik dengeyi de koruduğunu da söyleyen Şekerli “Dünyada hayvanları ortadan kaldırdığınız zaman açık alanlarda meralarda baskın istenmeyen yabancı otlar tamamıyla açık alanları ele geçirir. Hayvanlar kontrollü bir şekilde otlanma yaparak bu yabancı otların çıkmasına engel oluyorlar. Kültür bitkileri bakıma muhtaçtır, insan müdahalesine muhtaçtır. Ama yabancı kendiliğinden çok hızlı bir şekilde çoğalır ve insan gıdası olarak kullanılan kültür bitkilerini tehdit eder. Bunun en güzel tedbiri hayvanın otlamasıdır” ifadelerini kullandı. 

BAĞIMLI HÂLE GETİRECEKLER

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Dr. Ahmet Yücesan ise “Dünyada karbondioksit gazlarının yüzde 60’ını kullandığımız araçlar, yüzde 15’ini sanayi, yüzde 14’ünü ise büyükbaş hayvanlar yapıyor. Biz bütün gaz meselesini çözdük, bir tek hayvanlar mı kaldı? Yapay et laboratuvar ortamında ve hızlı bir şekilde üretiliyor. Üreme şekli kanser hücrelerinin üreme şekliyle bire bir aynı. Hem insanların sağlıklarıyla hem de tüketim alışkanlıklarıyla oynayacaklar. Kısacası insanları yapay ete mecbur bırakacaklar. Bağımlı hâle getirecekler” diye konuştu. 

TEK MERKEZDEN YÖNETİLİYOR

Gıdayı kontrol altında tutmak isteyen küresel baronlar, bir yandan ‘yapay et’ ve ‘böcek proteini’ propagandası yaparken diğer yandan sığırların küresel ısınmaya sebep olduğu algısını oluşturmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ile dünyadaki tarım ve hayvancılık konusu hedefe konulmuş durumda. Fosil akaryakıtların çevreye verdiği zarar görmezden gelinirken, hayvanlardan çıkan sera gazının çevresel faktörlerini beyinlere kazımaya çalışılıyor. ABD Colombia Üniversitesi tarafından yapılan son açıklamada “Global ısınmanın yüzde 75’inin hayvanlardan ve çeltik tarlalarından kaynaklandığı” belirtildi ve yapay etin 10 yıl içinde dünyada hızla yaygınlaşacağı ifade edildi. 

Tarım ve hayvancılığa yapay et operasyonu

EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ BİLL GATES

Microsoft’un kurucusu Bill Gates de yapay et konusunun en büyük savunucularından. Gates, küresel ısınmadaki payından dolayı gelişmiş ülkelerin hayvan yetiştiriciliğini bırakıp yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini ifade ediyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...