Tekneler görücüye çıktı: Karada 500 milyonluk çıkarma

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tekneler görücüye çıktı: Karada 500 milyonluk çıkarma

Ekonomi Haberleri

Lüks tekneler İzmir’de karaya çıktı. 500 milyon lira değerinde 250’ye yakın teknenin görücüye çıktığı MAST - Marine Saloon Trade; Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’na yabancılar büyük ilgi gösterdi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - İzmir, denizde Cannes’a rakip oluyor. Dünyaca ünlü tekne markaları ile ekipman ve aksesuar firmaları uzun bir aradan sonra ilk defa İzmir’de karaya çıktı. ED Fuarcılık ve İZFAŞ’ın organizasyonuyla Fuarizmir’de gerçekleştirilen MAST - Marine Saloon Trade; Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’nda yaklaşık 500 milyon değerinde 250’ye yakın tekne görücüye çıktı. En ucuz teknenin fiyatı 15 bin lira olurken en pahalı tekne ise 17 milyon lirayı buldu.

BALIĞIN BÜYÜĞÜ DENİZDE

Fuarın açılışında konuşan Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği Başkan Vekili Cem Hüroğlu, fuarın sadece çeşitli malzemelerden yapılmış denizde yüzen birer taşıt, spor malzemesi değil, aynı zamanda bir kültürün fuarı olduğunu dile getirdi. Hüroğlu "Ancak denizlerle çevrili bir ülke olarak henüz deniz kültürünün yerleştiği bir ülke olamadık. Böyle bir ülke olmak, denizcilik kültürünü geliştirmek için dernek olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Düzenlenen fuarlar ve etkinliklerle denizciliğe olan ilgiyi artırmaya çalışıyoruz. Bu noktada deniz turizminde payımızı artıracak düzenlemelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemeliyim" dedi.

"Avrupa’daki iç su ve denizlerde bulunan yaklaşık 10 bin marinadaki tekne bağlama kapasitesi bir milyon civarındayken, ülkemizde yaklaşık 85 adet marina, yat limanı, yat yanaşma yeri ve barınağı kapasitesi ise 30 bindir" diyen Hüroğlu, "Yani bağlama kapasitesinde Avrupa’nın yaklaşık yüzde 3’ü gibi bir oran ülkemize ait. Bu noktada yapılacak çok şey var. Deniz turizminin gelişimi ülkemiz için çok büyük bir gelir kaynağı sağlayacak. Ülkemizde otelde tatil yapan bir turistin kişi başı haftalık harcaması ortalamada 600 doların altında. Deniz turizminde ise bu rakam 1.200 doların çok üzerinde" ifadelerini kullandı.

DÜNYADA İLK ÜÇTEYİZ

ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Günaydın da “Stratejik olarak İzmir’in lokasyonu artık yeni yapılan yollarla ulaşılabilir olması ve aynı zamanda İzmir’de de çok fazla yerli tekne üreticisi bulunması nedeniyle İzmir’de bir fuar olmasının doğru olacağını düşündük. Bu kapsamda yola çıktık. Dünyanın en büyük tekne markaları, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tekne üreticilerini İzmir’de buluşturduk” diye konuştu.

Türkiye’de tekne üretiminin dünyada ilk üçte yer aldığının altını çizen Dilek Günaydın “Üretim tarafından çok kaliteli bir iş gücüne sahibiz. Sektör için çok büyük bir emek harcanıyor. Bu emek dünya çapında karşılığını buluyor. Türkiye, dünyada tekne ve yat üretiminde tercih edilen ülke konumuna geldi. Bu konumu daha yukarılara çıkarmak ve sektörümüzün algısını daha da yükseltmek için fuarlar düzenlemeye devam edeceğiz” diye ifadelerini kullandı. 

Tekneler görücüye çıktı: Karada 500 milyonluk çıkarma

YABANCI AKINI

Toplam değerleri 500 milyon TL’yi bulan tekne ve yatların İzmir’de sergilenmesinin şehir ve şehir ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkat çeken ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Emel Yılmaz “Fuar sayesinde şehre çok ciddi bir ticaret hacmi sağlanıyor. Yerli ve yabancı markaların bir araya geldiği fuarın Türkiye’deki üretime de çok ciddi pozitif katkısı olacağına inanıyoruz. Çünkü artık neredeyse dünyadaki bütün büyük tekne markaları 2025-2026 yıllarına teslim tarihi vermeye başladı. Böyle olunca da Türkiye gibi üretici ülkelere de ilgi arttı” ifadelerini kullandı.

Fuara katılan firmalarda yerli-yabancı oranlarının yarı yarıya olduğuna vurgu yapan Emel Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: Yerli markaların geçtiğimiz yıllarda fuara katılımı biraz daha düşük kalıyordu. Bu oran yüzde 70’e yüzde 30 civarındaydı. Ancak son yıllarda Türkiye’de yat sektörü çok hızlı gelişti. Bu gelişim fuara katılımlarda da kendini göstermeye başladı. İzmir fuarında yerli ve yabancı marka katılım oranı yarı yarıya oldu. Bu da gelecek adına hem sektör hem de ülkemiz için büyük bir fırsatı beraberinde getiriyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...