Türk vatandaşlığı istismar edilemeyecek! Yabancıya arsa satışında yapı zorunluluğu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türk vatandaşlığı istismar edilemeyecek! Yabancıya arsa satışında yapı zorunluluğu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Taşınmaz satışı karşılığı Türk vatandaşlığı verilmesi uygulamasında değişikliğe gidilerek, arsa satışında vatandaşlık hakkı için ‘yapı zorunluluğu’ şartı getirildi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yabancıya parayla vatandaşlık verilmesiyle ilgili hükümleri düzenleyen yönetmelikte yer alan ‘döviz tutarındaki taşınmazı’ ibaresi ‘döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı’ olarak değiştirildi. Türkiye Değerleme Uzmanı Birliği (TDUP) Başkanı Yaşar Bahçeci, mevcut düzenlemede yer alan “taşınmaz” ifadesi genel bir değerlendirme içerdiği için satışlarda kapsamın belli olmadığını kaydetti. Bahçeci “Taşınmaz ifadesi; arsayı, tarlayı hepsini içine alıyordu. ‘Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz’ ifadesi ile açıklık getirilmiş oldu. Yabancıya taşınmaz satışında kapsam daraltıldı. Arsa da bir taşınmaz olduğu için köydeki tarlanın, arsanın satışının öncüne geçildi. Bana göre, kat irtifakına ilaveten bir inşaat oranı da düzenlemeye eklense daha iyi olurdu. ‘Belirli bir inşaat seviyesini tamamlamış projeler denilebilirdi’ ancak bu hâliyle de kapsam netleştirilmiş oldu. Artık yabancılar gözünü kestirdiği herhangi bir arsayı, tarlayı alamayacak. Belirli bir kriter taşıması gerekecek” dedi.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı (ATEM) Hakan Akçam da Türk vatandaşlığının bu kararla artık suistimal edilemeyeceğine dikkat çekti. Akçam, şunları kaydetti: Söz konusu yönetmelikte değişikliğe gidilerek Türk vatandaşlığı kazanma hakkının 400 bin dolardan 600 bin dolara çıkarılmasını bekliyorduk. Kararda değişiklik başka yönde yapıldı. Bundan sonra yabancıların vatandaşlık edinimlerinin boş arsa veya tarım arazi alımları ile olmayacağını ortaya koymaktadır. Vatandaşlık hakkı kazanmak için arsanın üzerine yapı zorunluluğu getirildi. Türk vatandaşlığı elde etmenin suiistimal edilmesinin önünü kesecek bir değişiklik oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ssda13 Aralık 2023 08:06

yabancıya arsa satma hatasından ders çıkaramadık hala

ssda13 Aralık 2023 07:23

bırak ecnebiyi ,ben esasen arabın gelmesini dahi istemem ,türk islam kültürümüz sulanıyor

Sonraki Haber Yükleniyor...