Türkiye ekonomisi pozitif yolda: Moody's domino etkisi oluşturacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye ekonomisi pozitif yolda: Moody's domino etkisi oluşturacak

Ekonomi Haberleri

Seçimlerin ardından iş başına geçen yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar meyvelerini vermeye başladı. Uzmanlara göre kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'ye ilişkin adımı diğer kuruluşlar için domino etkisi oluşturacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından iş başına geçen yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar sonuç vermeye başladı. Türkiye ekonomisine yönelik yıllık analizinde övgü dolu sözler kullanan ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türk bankalarının kredi görünümünü negatiften duranağa çekti. Analistlere göre Moody's'in bu adımı diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına örnek olacak.

MOODY'S'İN ADIMINDA BANKALARIN RAHATLAMASI ÖNEMLİ ETKEN

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bankacılık sektörünün döviz pozisyonunda sıkıntı olmamasına karşın son gelişmelerle bankaların bir miktar daha rahatlamasının Moody's'in söz konusu adımında en önemli etken olduğunu söyledi.

Moody’s açıklamasında temelde daha ortodoks politikalara yönelmesine vurgu yapıldığını belirten Aslanoğlu, "Özellikle bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemelerde sadeleşmeye gidilmesiyle birlikte ve para politikasının sıkılaşma yönündeki adımlarının faizleri artırması ve bunun kademeli yapılması olumlu olarak algılanıyor ve görünüyor." ifadelerini kullandı.

Bankacılık sektörü için iki önemli risk olan kredi ve faiz riskini azaltıcı adımların atıldığına dikkati çekerek, bu adımların da görünümdeki düzeltmenin önemli bir nedeni olduğu değerlendirmesinde bulunan Aslanoğlu, bir ülkede bankacılık sektörünün karlılığı veya faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi durumunda bunun ekonominin geneline de yansıyacağını söyledi.

MOODY'S BENZERİ ADIMLAR GELECEKTİR

Benzer adımların diğer kuruluşlardan da gelebileceğini belirten Aslanoğlu, "Genelde Moody's bu anlamda negatif tarafta olan ve derecelendirmede diğerlerinden önce hareket eden bir kurum. Onun bu adımı muhtemelen diğer kurumları da etkileyecektir diye düşünüyorum." dedi.

Aslanoğlu'nun açıklamalarına benzer bir açıklama da PhillipCapital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan'dan geldi. Doğan, "Kredi notu ve görünümünde devam eden sürekli düşüş trendinin terse dönmeye başlaması yabancı yatırımcının da buradaki hikaye değişimini fark etmeleri açısından pozitif olacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...