Zorlu hafta geride kaldı: Piyasalar, BoE ve ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Zorlu hafta geride kaldı: Piyasalar, BoE ve ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalar Fed ve ECB dahil 26 merkez bankasının faiz kararlarının açıklandığı zorlu haftayı geride bıraktı. Piyasalar gelecek hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı faiz kararı ve ABD'deki tarım dışı istihdam verilerine odaklandı.

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) başta olmak üzere 26 merkez bankasının faiz kararlarına odaklanan küresel piyasalar, bu hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı faiz kararı ve ABD'deki tarım dışı istihdam verisi başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

FED FAİZ YÜKSELTTİ

Geçen ay bu adımlarına ara vererek politika faizini sabit bırakan ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti. Fed, böylece politika faizini 31 Ocak 2001'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarmış oldu. Fed Başkanı Jerome Powell da düzenlediği basın toplantısında, "Veriler gerektirirse eylülde faiz oranını yeniden artırmamızın mümkün olduğunu söyleyebilirim ancak sabit de bırakabiliriz. Dikkatli şekilde karar vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'DE GÖZLER İSTİHDAM VERİLERİNDE

Fed'in bir sonraki toplantısında kararının ne olacağı merakla beklenirken, ABD'de gözler faiz kararını etkileyecek verilere çevrildi.  Pazartesi günü Dallas Fed imalat aktivite endeksi, salı günü imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ISM imalat sanayi PMI, inşaat harcamaları, çarşamba günü ADP özel sektör istihdamı, perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları, hizmet sektörü PMI, ISM hizmet sektörü PMI, dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri, cuma günü tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı piyasaların takip edeceği veriler olacak.

AVRUPA'DA GÖZLER ECB'NİN ARDINDAN BoE'DE

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 3 temel politika faizini beklentiler doğrultusunda 25'er baz puan artırarak politika faizini yüzde 4,25'e, mevduat faizini yüzde 3,75'e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,50'ye yükselttiğini duyurmuştu.

Avrupa borsalarında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalardan alınan "ECB'nin gelecek toplantıyı pas geçebileceği" yönündeki sinyallerle pozitif seyir öne çıkarken, piyasaların odağında BoE'nin açıklayacağı faiz kararı yer alacak.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, BoE'nin politika faizini 25 baz puan artırması öngörülüyor.

YURT İÇİNDE GÖZLER ENFLASYONDA

Yurt içinde geçen hafta Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 5,67 değer kazanarak günü 7.067,28 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 7.096,99 puana taşıdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında yeni düzenlemeleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Gelecek hafta salı günü imalat sanayi PMI, perşembe günü enflasyon, cuma günü TÜFE bazlı reel efektif reel döviz kuru takip edilecek. Dolar/TL ise haftayı, bir önceki hafta kapanışının yüzde 0,2 altında 26,9173 seviyesinden tamamladı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.100 seviyesinin direnç, 6.800 ve 6.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 9,07 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 9,07) göre bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27'ye çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,07'den 61,01'e yükseldi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...