Üçlü zirve sonrası İsveç'e NATO mesajı: Güvenilir bir müttefik olacağını bilmeliyiz

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO üyeliğine yönelik kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın 5. toplantısı, Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirildi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İsveç'in terörle mücadelede risk getirmemesi gerekiyor. Güvenilir bir müttefik olacağını bilmeliyiz." dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı ile görüşeceğini açıkladı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO üyeliğine yönelik 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra’da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın 5. toplantısı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde; Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetlerinin katılımı ile Brüksel’de gerçekleştirildi.

Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar yer aldı.

'İSVEÇ'İN TERÖRLE MÜCADELEDE RİSK GETİRMEMESİ GEREKİYOR' 

Toplantıda, Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörizmle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımlar gözden geçirildi.

Toplantı sonrası açıklama Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Geçtiğimiz yıl, 28 Haziran 2022 tarihinde Madrid Zirvesi'nin hemen öncesinde ülkemiz ile İsveç ve Finlandiya tarafından üçlü muhtıra müzakere edilerek imzalanmıştı.Her iki ülke terör örgütlerinin ülkelerindeki eleman devşirme, finansman ve propaganda faaliyetlerini engellemeyi, Türkiye'nin güvenliğine kasteden terör örgütlerine destek vermemeyi ve ülkemize yönelik savunma sanayi veya askeri teçhizat ihracatı alanındaki kısıtlamaları kaldırmayı taahhüt etmişlerdi” ifadelerini kullandı.

Üçlü zirve sonrası İsveç'e NATO mesajı: Güvenilir bir müttefik olacağını bilmeliyiz

Fidan, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasına destek veren ülkelerden biri olduğunu aktararak, “İsveç’in terörle mücadelede sağlam tavır benimsemesi şart” dedi.

'GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK OLACAĞINI BİLMEMİZ GEREKİYOR'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsveç mevzuat değişikliği anlamında bazı adımlar attı. Türkiye'ye yönelik savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırdı. Terörle mücadele kanununda yaptığı değişiklikler de 1 Haziran'da yürürlüğe girdi. Ancak, terörle mücadelede yaptığı mevzuat değişikliğinin fiiliyata yansıması gerekiyor” ifadelerini kullanarak, “İsveç’in NATO üyeliğinin ittifaka risk getirmemesi tam tersine olumlu bir katkıda bulunması gerekiyor. İsveç’in Türkiye için güvenli bir müttefik olacağını bilmemiz gerekiyor” dedi.

Üçlü zirve sonrası İsveç'e NATO mesajı: Güvenilir bir müttefik olacağını bilmeliyiz

Bakan Fidan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“İsveç'teki güvenlik sistemi altyapısının provokasyonlara engel teşkil edecek bir mekanizma üretememesi bizi açıkçası düşündürüyor. Terörle mücadele alanında İsveç'in NATO üyeliğinin ittifaka herhangi bir risk getirmemesi tam tersine olumlu bir katkıda bulunması gerek. İsveç'in Türkiye için güvenli bir müttefik olacağını bilmemiz gerekiyor. PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar İsveç sokaklarında gösterilerine devam edecekse, eleman devşirebilecekse, mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişikliğinin Türkiye için bir manası kalmıyor. Dolayısıyla İsveç'in üçlü muhtıradan neşet eden tüm taahhütleri yerine getirdiği iddiasını ayrıca incelemek gerekiyor.”

'YAPILMASI GEREKEN BELLİDİR'

Fidan, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıya değinerek, “Öte yandan Kurban Bayramımızın ilk gününde milyarlarca Müslüman'ın kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'e alçakça saldırmasına izin verilmesi asla göz ardı edebileceğimiz bir durum değildir. Üstelik bu ilk kez de olmuyor. Terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren bu tür eylemlere izin veren bir ülkenin terörle mücadelede nasıl bir rol oynayabileceği de ayrıca tartışmaya açık hale geliyor. Mevzubahis olan yaşamsal çıkarlarımız ve ülkemizin bekasıdır. Devletimizin ve milletimizin güvenliğidir. Böyle bir konuda zaman baskısının bir metot olarak kullanılmasını hiçbir zaman tasvip etmedik. Yapılması gereken bellidir. Güçlü anlaşmanın gerekleri harfiyen yerine getirilmelidir. İşte bugünkü toplantılarda güçlü muhtırada kayıtlı taahhütlerin teker teker üzerinden geçtik. Bu konudaki görüş ve tespitlerimizi ayrıntılı şekilde İsveç ve Finlandiya tarafıyla ve NATO Genel Sekreteri'yle paylaştık” ifadelerini kullandı.

Üçlü zirve sonrası İsveç'e NATO mesajı: Güvenilir bir müttefik olacağını bilmeliyiz

STOLTENBERG'DEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmeye ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı ile görüşeceğim. İsveç'in NATO üyeliği zamanı geldi. Gelecek hafta olumlu kararlar alınabilir. " ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...