Grand Kartal Otel yangın faciası davası ikinci gününde!

78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangını ile ilgili aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı dava, ikinci gününde sanık savunmalarıyla devam ediyor. Muhasebe personeli tutuklu sanık Cemal Özer, otel sahibi Halit Ergül'ün damadı olan Emir Aras'a otelle ilgili eksikleri anlattıklarını ve Aras'ın kendilerine "Başımıza iş çıkarttınız" diye kızdığını söyledi.
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Salonun içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alınırken, yerleşke etrafındaki cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alınan duruşmanın ikinci günü, eski İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü tutuklu sanık Mehmet Özel'in savunmasının alınmasıyla başladı.
"OTEL YANGINIYLA İLGİLİ HİÇ BİR ALAKAM BULUNMAMAKTADIR"
Özel, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Otelin bulunduğu bölgenin turizm alanı olduğunu söyleyen Mehmet Özel, "2002 yılında işletme belgesini alarak faaliyete geçmiş, 2007 yılında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiştir. İl Özel İdare'nin denetim yetkisi bulunmamaktadır. Yönetmelikte yangınla alakalı bir denetim yapılacağına dair hüküm yoktur. İtfaiye raporu alındıysa iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilir. Turizm işletme belgeli tesisler sadece Bakanlık tarafından denetlenir. Otel yangınıyla ilgili hiç bir alakam bulunmamaktadır. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Müşteki avukatlarının sorularını cevaplayan Özel, "Burayı Kültür ve Turizm Bakanlığı denetler. Turizm alanı dışındaki tesislere denetim yapılırken buraya da yetki aşımı olarak bırakılmıştır. Oteldeki müstecirler var onları denetlemek için gidilmiştir. Yetkinliklerine göre yapılan denetimlerdir bunlar" diye konuştu.
"'BAŞIMIZA İŞ ÇIKARTTINIZ' DİYE KIZDI"
İtfaiyeden denetime geldiklerinde muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir'in talimatıyla itfaiye eri tutuksuz sanık İrfan Acar'a refakat ettiğini belirten otelin muhasebe personeli tutuklu sanık Cemal Özer ise "Acar, koridorların mevzuata uygun olmadığını, davlumbazda sensör ve acil çıkış kapısı bulunmadığını, acil çıkış yönlendirmelerinin ışıklarının yanmadığını söyledi. Elindeki formun rapor haline geleceğini ve kendi müdürü ile müdürümüzün konuşacağını söyledi. Benim aldığım notları şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'a götürdüm, eksiklikleri anlattık. Emir Bey baktı, inceledi ve 'Tamam ben Kadir Özdemir'le görüşürüm' dedi. Hatta biz odadan çıkarken 'Başımıza iş çıkarttınız' diye kızdı. O gün aynı zamanda bakanlığın müfettişlerinin de denetimi olduğu için yangın denetimine ben refakat ettim. Daha sonra muhasebe işlerime devam ettim, sonraki süreçten bilgim yok" şeklinde konuştu.
"YANGIN EĞİTİM VERİLMEDİ, TATBİKATI YAPILMADI"
Özer, olay günü koku ve seslere uyandığını ifade ederek, "Yanımda muhasebe müdür yardımcısı tutuksuz sanık Mehmet Salun vardı, onu uyandırdım. Kapıyı açtık fakat dumandan çıkamadık. Camdan itfaiye ekiplerince kurtarıldım. Yangın esnada alarm duyulmadı. Yangın eğitim verilmedi, tatbikatı yapılmadı" ifadelerini kullandı.

"İNSANLARIN SİNİRLERİNİ HOPLATAN BİR DURUM"
Yangın faciasında hayatını kaybeden Alp Mercan'ın ablası Avukat Nihan Ece Mercan Hasarpa açıklamalarda bulundu. Grand Kartal Otel'in Genel Müdürü aynı zamanda da otel sahibi Halit Ergül'ün damadı olan Emir Aras'ın duruşma boyunca uyuduğunu ifade eden Avukat Hasarpa şunları söyledi:
"Alp Mercan'ın ablasıyım. Yangında kardeşim ve en yakın arkadaşı Yiğit Gencebay, kurtuldukları halde sırf insanları kurtarmak için tekrar içeri girdiler ve biz onlardan kalanlara ancak 10'uncu katta ulaştık. Davaya her ikisinin de avukatı olarak katılıyorum. Bundan büyük bir onur duyuyorum. Bir avukat olarak aslında oldukça gergin bir ortam içerisi. Oldukça duygusal bir ortam. Herkes oldukça usulüne uygun davranmaya çalışıyor. Aile birliği için oldukça zor. Çünkü karşımızda uyuyan bir Emir Aras var. Otel yöneticisi var. Şirketin aynı zamanda damadı var. Duruşma boyunca uyuyor. Gerçekten insanların sinirlerini hoplatan bir durum oluyor"
NE OLMUŞTU?
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 98 sayfalık iddianamede, otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye eri İrfan Acar hakkında 78 kez "olası kastla öldürme" ile "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 1998'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Otelin teknik görevlileri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ve Muharrem Şen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ile eski İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel'in de "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep ediliyor.