İklim krizi en çok Türkiye'yi vurdu: Bütün etkileri görülüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İklim krizi en çok Türkiye'yi vurdu: Bütün etkileri görülüyor

Gündem Haberleri

Orman yangını, sel gibi tabii afetler ülkemizde sık sık yaşanmaya başladı. Dr. Baran Bozoğlu “İklim krizi dünyanın farklı bölgelerinde farklı etkilere yol açıyor. Türkiye’de ise hepsi gerçekleşiyor” dedi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Türkiye bir yandan şiddetli yağışlarla bir yandan da aşırı sıcakların sebep olduğu orman yangınları ile mücadele ediyor. Son yıllarda her yaz yaşanmaya başlayan bu doğa olaylarını İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu yorumladı.

KONUMUMUZ ÖNEMLİ

Bozoğlu “İklim krizi dünyanın farklı bölgelerinde farklı etkilere yol açıyor. Türkiye’de ise hepsi yaşanıyor. Bunun nedeni de üç tarafımızın denizlerle çevrili olması” dedi.

İklimin artık yepyeni bir düzenle hareket ettiğini söyleyen Dr. Baran Bozoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Selden daha az zarar görmek, yangınlara daha hazırlı olmak için mutlaka erken uyarı sistemi kurulmalı. Bizde bu sistem henüz yok. Afetler konusundaki operasyonel kabiliyetimizi de geliştirmeliyiz.

Kurumlar arasında iş birliği artırılmalı, belediyelerle merkezî hükûmet arasındaki ilişkiler güçlendirilmeli. Özellikle iklim değişikliğinden kaynaklı afetlerin yönetilebilmesi için daha etkin mekanizmalar oluşturmalı. Buna göre bütçe ayrılmalı, ekipmanlar hazırlanmalı ve stratejik planlar yapılmalı."

AFET ATIKLARI KONTROLLÜ İMHA EDİLMELİ

Bozoğlu, afet sonrası oluşan atıkların da kontrollü şekilde imha edilmesi gerektiğini söyleyerek, sözlerini şöyle bitirdi:

"Mevzuatta yazılmış olmasına rağmen, 2004’ten bu yana, ülkemizin ne yazık ki hâlâ afet atıklarıyla ilgili bir rehberi bulunmuyor. Sonuç itibarıyla sel felaketleri, orman yangınları ya da deprem gibi afetler sonrasında kent merkezlerinde atıklar oluşuyor. Bunlar, insan sağlığını tehdit ediyor. İklim değişikliği ve su kanunuyla ilgili çalışmalar tekrar gündeme gelmeli."

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...