Küresel ısınma alerjileri artırdı

- Güncelleme:
Küresel ısınma alerjileri artırdı

Sağlık Haberleri

Son yıllarda “alerjik şok” vakalarının arttığını bildiren uzmanlar bunun en önemli sebebinin iklim krizine bağlı olarak gelişen küresel ısınma olduğuna dikkat çekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Doğayı tehdit eden iklim krizinin, hayatı tehdit eden anaflaksi (alerjik şok) olaylarında patlamaya sebep olduğunu ifade eden Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, alerji şikâyeti ile hastanelere başvuran hasta sayısında artış olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Mungan, “Küresel ısınmanın etkisiyle sıcak havanın solunmasına bağlı olarak astım ataklarında artışlar görülüyor. Sadece akciğer değil deri de etkileniyor ve egzaması olan, atopik dermatiti olan kişilerin şikâyetleri artıyor. Nem ve ısının etkisiyle atmosferde polen, ev tozu, küf mantarı gibi alerjenlerin konsantrasyonları arttığı için daha fazla tetikleyiciye ve dolayısıyla artan alerjilere maruz kalıyoruz” diye açıkladı.

Türkiye’nin Anafilaksi (alerjik şok) haritasının çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Fazıl Orhan, “Bu çalışmada gördük ki, özellikle de çocuklarda en sık besin, ilaç ve arı alerjisi anafilaksiye sebep oluyor. İlk 2 yaşta inek sütü ve yumurtayı en sık sebep olarak tespit ettik, 3. sıklıkta ise kabuklu kuru yemişler var. Yaş ilerledikçe deniz ürünleri de ekleniyor. İlaç kategorisinde ise penisilin grubu antibiyotikleri en sık görüyoruz. Erişkinlerde antiinflamatuvar, yani ataları aspirin olan aspirinden türetilmiş ilaçları en sık görüyoruz. Besinlerde ise fıstık ve ceviz erişkinlerde en sık görülen anafilaksi nedenleri olabiliyor. Bazen tüm belirtileri ile anafilaksi olmasına rağmen tetikleyiciyi teşhis edemediğimiz durumlar da söz konusu olabiliyor” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...