Her eve lazım alerji önerileri | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Her eve lazım alerji önerileri | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bahar aylarının gelmesiyle alerji atakları artarken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Şükrü Cido alerji için önerilerde bulundu.

Her eve lazım alerji önerileri | Türkiye Kliniği

>> Sigara dumanından kesinlikle kaçınılmalıdır. Çocukların olduğu evin hiçbir odasında hatta balkonda bile sigara içmek uygun olmaz. Sigara, alerji konusunda en önemli tetikleyici faktörlerdendir. 

>> Yatak çarşafları, yastık kılıfları ve battaniyeler her hafta 60 derece üzeri sıcak suyla yıkanmalı. Yatak odasında halı, tüylü oyuncak ve kitap gibi toz tutan eşyalar bulundurulması uygun değildir. Ufak sentetik halılar ve yatak odası perdeleri ancak ayda birkaç kere yıkamak şartıyla kullanılabilir. Tüylü oyuncakları haftada bir 60 derece üzeri yıkama ya da derin dondurucuda bir hafta bekletilmesi kaydıyla kullanabilirsiniz. Doğrusu hiç kullanılmaması gerekir. 

>>  Odada toz kaldırıcı temizlik işlemleri yapılmamalı. Her hafta sıvı haznesine tozu toplayan elektrik süpürgeleriyle ve ıslak bezle zeminleri silme şeklinde temizlik uygun olacaktır. 

>>  Ev içinde çamaşır kurutma işlemi kesinlikle yapılmamalı. Odalar da her gün en az 30 dakika havalandırılmalıdır. Sabah saatlerinde polenlerin fazlalığı sebebiyle havalandırma işlemi akşamları daha çok tercih edilebilir. 

>>  Evde tüylü ya da kanatlı evcil hayvanları ve süs bitkileri bulundurulmamalı. Özellikle kedi tüyü alerji konusunda en önemli uyarıcılardan biridir. Evden, kedi sahiplendirmeyle gönderilse bile havadaki alerjenlerin 6 aya kadar tespit edildiği görülmüştür. 

>> Uzun süre kapalı kalmış yerlere girilmeden önce ortam iyice havalandırılmalı. Evde küfe sebep olacak nemli ortamlar oluşturulmamalı, sızdıran musluk ve vanalar tamir edilmelidir. Küflü alanlar çamaşır suyuyla silinmeli ve yine havalandırılmalıdır. Banyolar ve bodrum katları kuru tutulmalı, bu alanlarda halı kullanılmamalı. 

>> Katalitik, şömine ve odun sobası tercih edilmemeli. Temizlik esnasında ve çim kesilirken çocukların ortamda bulunmaması gerekiyor. 

>>Saç spreyi, boya, parfüm, pudra gibi güçlü ve uyarıcı kokulardan uzak durulmalı. 

>> Nemlendirici cihazlar ve buhar makineleri kullanılmamalı. Eğer mutlaka kullanılacaksa temizliğine çok dikkat edilmeli. Aksi hâlde bu tür cihazlar küf ve ev tozu akar kaynağı olabilir. Klimalar da bu açıdan risk teşkil ettiklerinden düzenli bakımları ihmal edilmemelidir. 

>>Katkılı, boyalı yiyecek ve içecekler kesinlikle tüketilmemeli.  Alerji potansiyeli yüksek olan bu ürünleri eve sokmamak gerekir. Anne babalar sağlıklı beslenme konusunda örnek olmalı. Çocuklar sözlerinizle değil, yaptıklarınıza göre hareket eder. 

>> Günün belli saatlerinde ve çalışan anne babalar için daha ziyade hafta sonları temiz hava ve sahil yürüyüşleri ihmal edilmemeli. Ev ne kadar güzel havalandırılsa da her gün en azından 30 dakika açık havada dolaşmak çok faydalı olacaktır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...