Mavi Vatan'a 2 yeni savaş gemisi: DERYA ve İSTANBUL gün sayıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Mavi Vatan'a 2 yeni savaş gemisi: DERYA ve İSTANBUL gün sayıyor

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Donanmaya iki yeni güç geliyor. TCG DERYA ve TCG İSTANBUL, Cumhuriyetin 100. yılında envantere girmeye hazırlanıyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL ve denizde ikmal muharebe destek gemisi TCG DERYA, Cumhuriyetin 100. yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girecek. Gemilerin 29 Ekim’de donanmanın envanterine alınması bekleniyor.

STM’nin tasarım ve ana yükleniciliğinde yürütülen, Türkiye’nin ilk Milli Fırkateyni MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesinin ilk gemisi TCG İSTANBUL ilk seyir tecrübesine Haziran ayında çıkmıştı.

BİRÇOK ÖZELLİĞİ İLE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Seyir tecrübeleriyle birlikte deniz kabul testlerine başlayan TCG İSTANBUL, MİLGEM ADA Sınıfı korvetlerin devamı niteliğindeki MİLGEM İstif (İ) sınıfı fırkateyn projesinin de ilk gemisi. Gemide hedeflenen yüzde 75’lik millik oranının ise yüzde 80’i bulduğu belirtildi.

İSTANBUL fırkateyni, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 13 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateyn, 113 metre uzunluk ve 14,4 genişliğe sahip. TCG İstanbul, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermisine sahip olma kabiliyetiyle öne çıkıyor.

Mavi Vatan'a 2 yeni savaş gemisi: DERYA ve İSTANBUL gün sayıyor

DONANMAYA KARADAN BAĞIMSIZ OPERASYON GÜCÜ

TCG Derya ise yüzer birliklerin, helikopter yakıtı dahil olmak üzere, akaryakıt ve su ikmallerini gerçekleştirecek. Afet ve acil durumlara müdahale ve insani yardım için de görev yapabilecek donanıma sahip olan DERYA gemisinde ayrıca insansız deniz araçlarının konuşlandırılacağı bir platform oluşturuldu. Böylece, DERYA’nın, insanlı ve insansız su üstü-su altı araçlarının, helikopterlerin ve gemiye konuşlu insansız hava araçlarının (İHA/SİHA) belirli bir seviyedeki bakımlarının ve onarımlarının yapılmasına destek sağlaması hedeflendi.

DERYA’nın envantere girmesiyle birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ikinci en büyük gemiye sahip olacak.

DERYA, sahil desteği olmaksızın asgari 30 gün süreyle, en az 4 adet geminin ikmal maddeleri (yiyecek, su, tıbbi malzeme, yakıt, cephane gibi) bütünlemesini denizde ikmal yöntemi ile gerçekleştirebilecek. Gemi ayrıca savaş dışı harekât kapsamında insani yardım, deniz haydutluğu ile mücadele, doğal afet yardımı, arama kurtarma, muharip olmayanların tahliyesi faaliyetlerine destek sağlayacak.

9 bin tonu dizel, bin tonu jet yakıtı JP-5 olmak üzere toplam 10 bin ton akaryakıt ile bin 200 ton su ve 400 ton mühimmat kapasitesine sahip olan DERYA, 2 tane taarruz veya nakliye helikopteri, 150 personel, 2 tane de top sistemi barındıracak.

DERYA ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, dünya denizlerinde yürütülecek operasyonlarda ulusal ve uluslararası görev kuvvetlerini, karadan bağımsız şekilde uzun süre destekleyebilecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ssda 5 Ekim 2023 08:09

Fatihin fetih yıldönümünde yapılmasını tercih ederdik

Sonraki Haber Yükleniyor...