Mısır ile ilişkiler 12 yıl sonra nasıl düzeldi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, merak edilen detayı anlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mısır ile ilişkiler 12 yıl sonra nasıl düzeldi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, merak edilen detayı anlattı

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

12 yıl aradan sonra Mısır'a ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda dönerken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Katar Emiri'nin araya girmesiyle Mısır ile ilişkilerde normalleşme adımlarının atıldığını belirten Erdoğan, "12 yıldan bu yana irtibatlarımız kesilmişti. Dünya Kupasında Sayın Katar Emiri Şeyh Temim'in devreye girmesiyle orada bir araya geldik ve normalleşme sürecini başlatmış olduk. Mısır’a bu ziyaretimiz Sayın Sisi'nin çok ısrarlı davetiyle gerçekleşti. Ben de kendilerine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantımızın gerçekleştirilmesini, bu adımın atılmasını teklif ettim. Kendileri de bunu kabul ettiler. Dışişleri Bakanlarımız irtibatlarını devam ettirecekler. Büyük ihtimalle Sayın Sisi Nisan veya Mayıs'ta Ankara'ya gelerek iade-i ziyareti gerçekleştirmiş olacak." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez Mısır giderek resmi temaslarda bulundu. Ziyaret dünya basınında da geniş yankı uyandırırken, ikili ilişkilerde yeni bir dönemin kapısı aralanmış oldu. Temasların ardından yurda dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Mısır ile ilişkilerin Katar emirinin araya girmesiyle normalleşmeye başladığını belirten Erdoğan, ziyaretin Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin çok ısrarlı daveti ile gerçekleştiğini söyledi.

"BİZİ BİZZAT KARŞILAMASINDAN MEMNUNİYET DUYDUM" 

Görüşmenin oldukça verimli geçtiğini belirten Erdoğan, "Sayın Sisi'nin refikalarıyla birlikte havalimanına bizzat gelerek bizi karşılamasından hassaten memnuniyet duydum. Görüşmelerimizde son dönemde askeri ve savunma sanayi dahil, her alanda ivme kazanan ilişkilerimizi ele aldık. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantımızı en kısa zamanda gerçekleştirme hususunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı. 

"MISIR'IN DİRAYETLİ TUTUMUNU TAKDİRLE KARŞILADIĞIMIZI İLETTİK" 

İkili konuların yanı sıra Filistin başta olmak üzere bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Gazze'deki katliamların bir an önce durdurulmasını, Filistin davasının kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşmasını teminen Mısır'la iş birliğimizi daha da artırma niyetindeyiz. Biliyorsunuz Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması noktasında Mısır özel bir yere sahip. Biz de Gazze'ye insani yardımlarımızın iletilmesi hususunda Mısırlı kardeşlerimizle hep yakın iş birliği içinde olduk. Gazze'ye yardımların ulaştırılmasında sağladıkları kolaylıklar için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Gazze'ye insani yardım sevkiyatlarını artırma ve daha fazla sağlık hizmeti götürme imkanlarını da ele aldık. İsrail'in Gazze halkını topraklarından sürgün etme politikası karşısında Mısır'ın dirayetli tutumunu takdirle karşıladığımızı ve desteklediğimizi Sayın Sisi'ye ifade ettim. Mısır'la koordinasyon içinde olmamızın, bölgemizin barış, huzur ve istikrarına önemli katkı sağlayacağı şüphesizdir. Bu düşüncemizin Mısırlı kardeşlerimiz tarafından da paylaşılmasından bilhassa memnuniyet duyuyoruz. Ziyaretlerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik dolayısıyla her iki ülke devlet başkanlarına tekrar teşekkür ediyorum." dedi. 

"SAYIN SİSİ NİSAN VEYA MAYIS'TA ANKARA'YA GELECEK" 

"Mısır ziyaretinizde Devlet Başkanı Sisi ile görüşmeniz dünyada ilgiyle takip edildi. Artık Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni bir dönem başladı diyebilir miyiz?" sorusuna cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve Mısır bölgenin iki önemli ülkesidir. 12 yıldan bu yana irtibatlarımız kesilmişti. Dünya Kupasında Sayın Katar Emiri Şeyh Temim'in devreye girmesiyle orada bir araya geldik ve normalleşme sürecini başlatmış olduk. Mısır’a bu ziyaretimiz Sayın Sisi'nin çok ısrarlı davetiyle gerçekleşti. Ben de kendilerine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantımızın gerçekleştirilmesini, bu adımın atılmasını teklif ettim. Kendileri de bunu kabul ettiler. Dışişleri Bakanlarımız irtibatlarını devam ettirecekler. Büyük ihtimalle Sayın Sisi Nisan veya Mayıs'ta Ankara'ya gelerek iade-i ziyareti gerçekleştirmiş olacak." dedi. 

"ÖNÜMÜZDE İKİ ÜLKEYİ KALKINDIRACAK İŞ BİRLİĞİ ALANLARI MEVCUT"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır ile hem kültürel hem tarihsel anlamda birlikteliğimiz, köklü bağlarımız bulunuyor. Biz Mısır ile sadece aynı tarihi değil, aynı denizi de paylaşıyoruz ve o denizin küresel denklemdeki önemi her geçen gün daha da artıyor. Diğer yandan dış politika, karşılıklı çıkar eksenli inşa edilir ve o zeminde yönetilir. Dolayısıyla iki ülkenin birlikte ve aynı istikamette senkronize adımları kuşkusuz çıkarınadır. Bizler de, Mısır tarafı da bu gerçekliğin farkında ve yeni dönem bu sağlam zemin üzerine bina ediliyor. Önümüzde çok kritik sınamalar var ve gelecekte dünyayı hangi öngörülemeyen zorlu süreçler bekliyor bilmiyoruz. Bu nedenle bugünden hem bölgemizde hem dünyada barışı ve huzuru korumak için bir arada olmak zorundayız. Önümüzde iki ülkeyi de kalkındıracak iş birliği alanları mevcuttur ve sırası geldikçe adımlar atılacaktır."

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...