Naci Görür'den İstanbul için korkutan uyarı! Silivri 8 büyüklüğündeki depremin merkezi olacak!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Naci Görür'den İstanbul için korkutan uyarı! Silivri 8 büyüklüğündeki depremin merkezi olacak!

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'da olması beklenen depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Marmara Depremi'nin en çok İstanbul'da yıkıma neden olacağı uyarısında bulunan Görür, "Silivri İstanbul depreminin merkezi olacak. 8 şiddetindeki deprem küçük değil, İBB verilerine göre İstanbul'da 97 bin binanın tamamen çökecek" dedi.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından 50 bin insanın hayatını kaybetmesiyle deprem gerçeği ülke gündeminde yeniden sıkça yer almaya başladı. "Yüzyılın Felaketi" olarak görülen Kahramanmaraş depremlerinin ardından uzmanların beklediği olası Marmara Depremi'ne çevrildi.

Deprem konusunda sık sık uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 8 büyüklüğünde bir deprem olacağı söyledi. 

"TEK ÇÖZÜM DİRENÇLİ YERLEŞİM ALANLARI OLUŞTURMAK"

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde 7 ve üzerinde deprem olacağını vurgulayan Görür, "Bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz. Tek çözüm depreme dirençli yerleşim alanları oluşturarak, ülkemizdeki bütün yerleşim alanlarının depreme dirençli yapılmasını sağlamak. Bu mümkün değil gibi gözüküyor ama gayet mümkün" dedi. 

DÜNYADAN ÖRNEKLER 

Dünyada depreme dayanıklı yapılar inşa eden ülkelere örnekelr veren Görür, "Kaliforniya, Japonya, Meksika hatta Brezilya, Arjantin, İtalya, Çin'de depreme dirençli kentler oluşturulmuş, özellikle Endonezya ve çevresinde. Bu ülkelerde, Türkiye'deki depremlerden daha şiddetli depremler olduğu halde günlük yaşam bile değişmiyor" ifadelerini kullandı.

"ŞİMDİYE KADAR 24 SENEMİZ GEÇTİ"

Marmara bölgesindeki fay hatlarına dikkat çeken Görür, "Marmara denizinin içerisinde körfezden başlayıp Tekirdağ'a giden bir fay zonu var. Bu zon dünyanın en tehlikeli ve deprem üreten zonlarından biri. Uzunluğu 160 kilometre ve 3 parçadan meydana geliyor. Biri adaların güneyindeki adalar fayı, diğeri Kumburgaz fayı öbürü de Tekirdağ fayı. Biz denizaltı ile yaptığımız çalışmalarda bu kısmın 1910 senesinde kırıldığını tespit ettik. Bizim için önemli olan bu iki fay da kilitli. Deprem üretebilecek durumda. Ne zaman üretir? Onu bilmiyoruz ama 1999 depreminden sonra diyelim ki 30 yıl içerisinde. Şimdiye kadar 24 senemiz geçti. Dolayısıyla bu iki fay depremi oluşturacak. Bu iki fay aynı anda kırılırsa depremin büyüklüğü 7,5'e kadar varabilecek" şeklinde açıkladı. 

"SİLİVRİ İSTANBUL DEPREMİNİN MERKEZİ OLACAK"

İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde düzenlenen bir deprem sempozyumunda konuşan Görür, özellikle 2019'da Silivri'yi sarsan 5,8 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, "Silivri İstanbul depreminin merkezi olacak. Silivri'de 8 şiddetinde deprem bekleniyor. 8 şiddetindeki bir deprem küçük değildir. İBB verilerine göre İstanbul'da 97 bin binanın tamamen çökecek. Bu da yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesi demek" şeklinde konuştu.

"İSTANBUL'DA YÜZ BİNLERCE CAN KAYBI"

İstanbul'da gerçekleşecek can kaybına ilişkin tahminlerini aktaran Görür, "Marmara depremi gerçekleşirse tek kelime ile yıkım olur. 97 bin bina ne demek biliyor musunuz? Kabaca 10 bin bina 5 katlı olsa 50 bin kat demek. Her katta 2 daire olsa 100 bin daire. Her dairede 5 kişi olsa 500 bin insan ölümlü vakaların yüzde 10 olduğunu kabul etseniz, demek ki 500 bin insan. Marmara böyle bir tehdit altında. Ve maalesef insanlar hala bunun farkında değil" şeklinde uyarılarda bulundu. 

 

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...