Prof. Dr. Naci Görür Tunceli'ye dikkat çekti! ‘Eli kulağında şakası yok’ 7,4 büyüklüğünde deprem olabilir…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Prof. Dr. Naci Görür Tunceli'ye dikkat çekti! ‘Eli kulağında şakası yok’ 7,4 büyüklüğünde deprem olabilir…

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Erzincan-Karlıova arasında deprem beklediklerini dile getiren Naci Görür, "Belki de ilk kez burada söyleyeceğim. Tunceli tehdit altında. Çünkü Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Haber Global canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Naci Görür'den "Yakın zamanda tehlike gördüğünüz fay hattı var mı?" sorusuna yürekleri ağza getiren bir cevap geldi. Tunceli'ye dikkat çeken Görür, şu ifadeleri kullandı: "Ben ilk kez söyleyeceğim. Türkiye'de Tunceli tehdit altında. Bugün Tunceli'den kimse bahsetmiyor ama tehdit altında. Çünkü Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay en son 1790'larda deprem üretmiş. 250 senede bir deprem üretme periyodu var. Yani 1794'e 250 koyarsanız günümüze yaklaşırsınız. Dolayısıyla orası tehlikeli.

"7,4'E KADAR DEPREM ÜRETEBİLİR"

Özellikle Pülümür'ün olduğu yer. Biz zaten Erzincan-Karlıova, Bingöl-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar deprem çıkabilir. Bu fay Tunceli'ye fazla uzak değil, yakın. Tunceli o fayın güneyinde. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. Dört taraftan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle endişe konumundadır.

BU VİDEO DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR

"ZAMAN OLARAK NET KONUŞAMIYORUZİ ELİ KULAĞINDA"

Eli kulağında, şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz. MTA'yı (Maden Tetkik Arama) bunu tespit etmeye memur edin. Bilimin faydası, yerbilimcinin varoluş nedeni budur.

"KIRILMAMIŞ YERLER VARSA KIRILACAKTIR"

Malatya'dan Hatay'a kadar çok önemli kesimi kırıldı. Uzun dönem afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz ancak bazı graben fayları var. Fakat yaşları itibari ile yavaş faylardır. Büyük deprem 500 sene beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üstü deprem stresi oluşturması için 500 yıl gerekiyor. Sözünü ettiğim fayın kırılmamış kesimleri de bir süre sonra kırılıyor. Artçı deprem diyoruz. O bölgede yaklaşık 1-1,5 sene deprem hissedeceğiz. Doğu Anadolu fayında Bingöl ve Karlıova bölgesi hariç büyük depremlerden uzağız. Kırılmamış yerler varsa kırılacaklardır."

TUNCELİ'DE DEPREM OLDU

Naci Görür'ün uyarıda bulunduğu Tunceli'de bu akşam deprem oldu. Saat 21:05 meydana gelen Pertek merkezli depremin büyüklüğü 3,4 olarak duyuruldu. Sarsıntı yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Herhangi bir olumsuz ihbar yapılmadı. 

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddeti anlık olarak takip etmek mümkün. AFAD tarafından yayımlanan listede Tunceli, İstanbul, Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Düzce, Muğla, Tokat, Bingöl, İzmir, Manisa, Malatya ve birçok ile ait son dakika deprem bilgileri yer alıyor.

AFAD SON DEPREMLER LİSTESİNE BAKMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...