Selin 158 milyon TL'lik zarar oluşturduğu Batman'da 11 mahalle "afet bölgesi" ilan edildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Selin 158 milyon TL'lik zarar oluşturduğu Batman'da 11 mahalle "afet bölgesi" ilan edildi

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Şiddetli yağışın sele dönüştüğü Batman'da adeta felaket yaşanmış ve Batman Valisi Ekrem Canalp, kentte 158 milyon liralık zararın olduğunu duyurmuştu. Bugün ise Batman Valiliği tarafından kuvvetli yağış nedeniyle meydana gelen selden etkilenen 11 mahallenin afet bölgesi ilan edildiğini bildirildi.

Yurdun birçok noktasında etkili olan yağışlar bazı bölgelerde felakete dönmüş ve oldukça büyük bir hasar verdi. Selde birçok ev, iş yeri ve tarım alanı zarar gördü, hayvan telef oldu. Batman Valiliği ise selde hasar görenlere maddi yardımlarını sürdürürken bölgedeki 11 mahallenin 'afet bölgesi' ilan edildiği duyuruldu. 

Valilikten yapılan açıklamada, 19 Kasım'da kuvvetli yağış sonucu merkez Bayındır, Cudi, Çamlıca, GAP, Gültepe, Huzur, Hürriyet, İluh, Karşıyaka, Petrol ve Seyitler mahallelerinde sel afetinin yaşandığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 30 Kasım 2023 tarih ve 76721 sayılı onayı ile 11 mahallenin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" sayıldığı kaydedilen açıklamada, "Yapılacak incelemeler sonucunda aynı afet olaylarından etkilendiği tespit edilecek konut ve iş yeri sahipleri de afetzede olarak kabul edilmiştir." ifadesi kullanıldı.

YÜZLERCE HANEYE 12 MİLYON TL'LİK YARDIM

Batman Valisi Ekrem Canalp, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan nakdi olarak 1737 haneye toplam 12 milyon liralık yardım yaptık. Bu ay ev eşyası ve ticari işletmelerdeki zararlardan dolayı da destekler peyderpey gelecektir." açıklamasını yapmıştı. Selde 142 kişinin kurtarıldığını, 4 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Canalp, sel nedeniyle 1118 binada toplam 3 bin 120 bağımsız bölümde hafif hasar tespit ettiklerini kaydetti.

158 MİLYON TL'lİK ZARAR VAR

Sel nedeniyle 8 binada 19 bağımsız bölümde ağır hasar meydana geldiğini, 9 yapının yıkıldığını ifade eden Canalp, şöyle konuştu:

"Selde 1338 evimizde eşya zararı tespit ettik. Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde de 36 milyon liralık bu evlerde eşya zararı söz konusu. 293 iş yerimizde de zarar meydana geldi. Buralardaki zarar miktarı da 112 milyon liradır. 92 araç zarar gördü. Bunun da karşılığı 10 milyon liradır. Toplam belirlenen zarar tutarımız da 158 milyon lira. 106 dönüm ekili alanımızda hasar oluştu. 61 küçük ve büyükbaş hayvanımız telef oldu. 370 ton kaba yem zayi oldu."

Sahada yürütülen çalışmalar kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 1690 hanenin ziyaret edildiğini bildiren Canalp, 284 hanedeki 1351 kişiye psikososyal destek hizmeti verildiğini, 26 hanedeki 210 vatandaşın yurtlarda barınmasının sağlandığını anlattı.

'5 BİN 897 GIDA KOLİSİ DAĞITILDI'

Afetin ilk gününden itibaren sıcak yemek ve kahvaltı hizmeti verdiklerini dile getiren Canalp, şöyle devam etti:

"Öğlen ve akşam sıcak yemek üç çeşit olmak üzere 131 bin porsiyon yemek dağıttık. Yaklaşık 40 bin porsiyonluk kahvaltı hizmetimizi de vatandaşlarımızın evlerine ulaştırdık. 5 bin 897 gıda kolisi dağıttık. 6 bin vatandaşımıza da giyim yardımından istifade ettirdik. 4 bin 300 hijyen kiti dağıttık ve 4 bin 100 battaniye dağıttık. 219 ton kömür yardımı yaptık. Mağdur vatandaşlara nakdi yardımlar da yaptık. Şu anda AFAD'ın ödeneklerden 13 milyon lira kullandık. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafımızdan da nakdi yardımlar yapıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan da nakdi olarak 1737 haneye toplam 12 milyon liralık yardım yaptık. Bu ay ev eşyası ve ticari işletmelerdeki zararlardan dolayı da destekler peyderpey gelecektir."

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...