TEKNOFEST Mavi Vatan’nda ikinci gün! Yoğun ilgi sürüyor… İşte yaşananlar
Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST Mavi Vatan’ın ikinci gününde de vatandaşların yoğun ilgisi sürüyor. Festival çok sayıda etkinlik, proje tanıtımı ile konuklarına kapılarını açmaya devam ediyor. İşte TEKNOFEST Mavi Vatan’ın ikinci gününde yaşananlar…
Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda dün başlayan TEKNOFEST Mavi Vatan, bugün de yoğun katılımla devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ana yürütücülüğünde 4 gün sürecek TEKNOFEST Mavi Vatan’ın ikinci gününde de çeşitli etkinlikler yapıldı.
İşte TEKNOFEST Mavi Vatan’ın ikinci gününde yaşananlar;
MKE TOLGA ENTEGRE EDİLDİ
Yakın hava savunma gücü MKE TOLGA, TCG Beykoz gemisine entegre edildi. MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, son dönemde geliştirdikleri deniz platformlarına ve deniz platformlarına entegre edilebilen silah sistemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Keleş “TOLGA sistemini gemilere de taşımaya başladık. Oradaki 20 milimetrelik kulelerimizi gemilerin sağına ve soluna TOLGA'nın radarları ve komuta kontrol sistemiyle yönetilecek şekilde monte ettik ve bunların stabilizasyon sistemli versiyonlarını TCG Beykoz gemisine yerleştirdik. MKE dünyada sayılı firmanın üretebildiği 76 milimetrelik deniz toplarını üreten bir firma. Şimdi 127 milimetreliklerin üretimine de başladık. İnşallah Tepe sınıfı fırkateynlerde onları envantere alacağız" dedi.
MİLLİ DENİZALTI YAPAY ZEKAYLA DONATILACAK
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Türkiye'nin ilk milli denizaltı projesi Milli Denizaltı (MİLDEN) için yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Nacar “Sadece sensörden silaha kadar olan kısmın yönetimini değil, aynı zamanda her türlü yardımcı sistemin çevre ve istihbarat verilerinin harekata olan etkisini değerlendirebilecek bir yapay zeka desteği sağlayacağız. Milli Denizaltı'nın yerli ve milli hale getirilmesi gereken en önemli sistemlerinden biri de su altı otonom seyri olacak. Bu kapsamda da dümen kontrol sisteminin geliştirilmesi için HAVELSAN olarak AR-GE çalışmamızı başlattık" diye konuştu.
ÇEYREK FİNAL MÜSABAKALARI
TEKNOFEST Mavi Vatan"da Halat Çekme Yarışması çeyrek final müsabakaları yapıldı. TEKNOFEST Mavi Vatan’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen Gemicilik Yarışmaları kapsamında Halat Çekme Yarışması'nın çeyrek final müsabakaları gerçekleştirildi. Güç, koordinasyon ve stratejinin bir araya geldiği yarışmada 8 takım mücadele etti. Müsabakalar sonunda, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Harp Filosu Komutanlığı, Amfibi Görev Grup Komutanlığı ve Deniz Astsubay MYO Komutanlığı takımları yarı finalde yarışma hakkı kazandı. Takımların, 3 burgata 90 metrelik halatı kendi taraflarına çekebilmek için güçlerini ortaya koyduğu yarışmalar, yarın yarı final müsabakalarıyla devam edecek.
KOMANDOLARININ GÖSTERİLERİNE YOĞUN İLGİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Sualtı Taarruz (SAT) ve Sualtı Savunma (SAS) komandolarının TEKNOFEST Mavi Vatan'da düzenledikleri gösteriler, ziyaretçilere heyecan dolu anlar yaşattı. Senaryo gereği farklı kurtarma operasyonlarının gerçekleştirildiği gösteri, izleyicilerden yoğun alkış aldı.
ROKETSAN PROJELERİ
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ROKETSAN'ın çok katmanlı hava savunma mimarisindeki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.
İkinci “ROKETSAN, Türkiye'nin, Deniz Kuvvetlerinin bütün güdümlü mühimmat ihtiyacını tamamen yerli ve milli imkanlarla karşılamak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. LEVENT hava savunma sisteminin testleri ve denemeleri devam ediyor, çok yakın zamanda platform entegrasyonunu yapacağız. Silahlı insansız deniz araçlarına, CİRİT, SUNGUR, ÇAKIR ve L-UMTAS füzelerimizi entegre ederek bu platformları güdümlü füze atabilecek bir noktaya taşıyoruz" dedi.
İkinci “Mavi Vatan bu sene Gölcük'te yapıldı. Gölcük hem çok stratejik bir tersane hem de üssümüz. Bu anlamda bakıldığında Gölcük Tersanesi'nde böyle bir faaliyetin yapılması hem Deniz Kuvvetlerimiz hem de T3 Vakfı açısından gerçekten takdir edilecek bir çalışma. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyerek atmosferi takdir etti.
