Ünlü uzmanlar 'asrın felaketi'ni inceledi: Bu depreme Japonya bile dayanamazdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ünlü uzmanlar 'asrın felaketi'ni inceledi: Bu depreme Japonya bile dayanamazdı

GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 'asrın felaketi' olarak adlandırılan depremler, 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. 13 milyona yakın insanın doğrudan etkilendiği depremi analiz eden Japon bilim adamları, çifte depremin çok nadir yaşandığına dikkat çekerek, "Buna Japonya bile dayanamazdı" tespitinde birleşti.

Aktif fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye'de sık sık deprem meydana gelirken, son yılların en şiddetlisi 6 Şubat'ta kaydedildi. 7.7 büyüklüğündeki depremden dokuz saat sonra 7.6 ile bir kez daha sarsılan Kahramanmaraş, büyük yıkım yaşadı. Birçok kentte binlerce bina yerle bir oldu, en az 50 bin kişi hayatını kaybetti. 'Asrın felaketi' olarak adlandırılan depremlerin ardından devlet-millet el ele vererek yaraları sarmaya çalışırken, bölgedeki çalışmalar da devam ediyor.

Dünyaca ünlü Japon bilim adamları, Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan ve birçok şehri yıkan Kahramanmaraş merkezli deprem ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Bölgeyi mercek altına alan bilim adamları; yapı hasarları, zemin incelemesi, yapı dinamiği ve deprem davranışı gibi konularda saha araştırması yaptı.

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK VE EN ŞİDDETLİ DEPREM

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; aylar süren çalışmalardan sonra akademisyenler, ağır yıkımın hassas yapı ve yumuşak zemin kaynaklı olduğunu aktardı. Son verileri de inceleyen bilim insanları, 6 Şubat depremlerinin Türkiye'deki en büyük ve en şiddetli depremler olduğunu vurguladı.

Uzman isimler; farklı fay hatlarında kırılmaların meydana geldiği, 9 saat arayla gerçekleşen 2 büyük depremin çok nadiren yaşandığına dikkat çekti.

HASSAS YAPI VE YUMUŞAK ZEMİN

Kagawa Üniversitesinden Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda, "Hassas yapılar ve yumuşak zemin, depremde çok büyük hasara neden oldu. 2016 yılında Japonya'da meydana gelen Kumamoto depremi iki gün gecikmeli olarak meydana geldi. 1854 Nankai Çukuru depreminde ise doğu ve batı yakası Filipin deniz levhalarının yaklaşık 32 saatlik bir zaman farkıyla birbirine geçmiştir" dedi.

Ünlü uzmanlar 'asrın felaketi'ni inceledi: Bu depreme Japonya bile dayanamazdı

DEPREMLERE HAZIRLIK YAPILMASI GEREKİR

Prof. Dr. Kaneda, Kuzey Anadolu Fayı boyunca özellikle Marmara depremi olmak üzere depremlere hazırlık yapılması gerektiğini belirtti.

Afet önleme eğitiminin çok önemli olduğunu belirten Kenada, "Marmara depremi, nüfusun yoğun olduğu İstanbul'a büyük zarar verme olasılığı nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir depremdir. Türkiye'de afetten etkilenen insanların yanında olacağız ve gelecekteki deprem felaketlerinin neden olduğu zararı azaltmak için birlikte çalışacağız" ifadelerini kullandı.

JAPONYA NASIL AYAKTA KALIYOR?

Prof. Dr. Kaneda, Japonya'nın büyük depremlerde nasıl az hasarla ayakta kalabildiğini ise şöyle özetledi:

"Japonya'da birçok deprem yaşamış biri olarak, yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi dahil çeşitli hazırlıklar yaptık. Örneğin, yapı standartlarına uygun yapıların inşa edilmesi, tahliye tatbikatları, tahliye merkezlerinin belirlenmesi, tsunami tahliye tatbikatları gibi çeşitli karşı tedbir ve tatbikatlar yapıyoruz."

ETKİSİ YILLARCA SÜREBİLİR

Tohoku Üniversitesi'nden Fumihiko Imamura ise, fay kırılmasından sonra depremlerin sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: "Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelen Erzincan depremi, batıya doğru göç eden bir dizi büyük depremin ilki olarak kabul edildi. Art arda gelen büyük yıkıcı depremler çoğunlukla batıya doğru ilerledi. 1999 depremiyle İstanbul'a yaklaştı.

Kuzey Anadolu Fayı boyunca domino taşı gibi ilerleyen depremler için 2023 depreminin etkisinin kabaca önümüzdeki on yıl boyunca süreceğini söyleyebiliriz."

"JAPONYA'DA BİLE TAHRİBAT OLUŞTURURDU"

"Kısa vadede bir dahaki sefere nerede, ne zaman ve nasıl bir deprem olacağını tahmin etmek mümkün değil" diyen Imamura, "Japon sismik yoğunluk ölçeğinde bile, 6 alt değerini aşarsa hasar meydana gelir. Türkiye'nin son yaşadığı deprem, Japon standartlarına göre bile tahribat oluştururdu" dedi. (Kaynak: Sabah Gazetesi)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...