Yunan basınında gündem Erdoğan: Miçotakis'i yere çiviliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunan basınında gündem Erdoğan: Miçotakis'i yere çiviliyor

GÜNDEM Haberleri

Yunan basını, Türkiye ile Yunanistan arasında müzakerelerin başladığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ile normalleşme süreci için Doğu Ege'deki adaların silahsızlandırılması ve Kıbrıs'ta 2 devletli çözüm istediği ifade ediliyor. Erdoğan'ın taleplerinin Miçotakis üzerinde 'yere çivilenme' etkisi gösterdiği iddia ediliyor.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yaşanan gelişmeler Yunan basınının önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Yunan basını, iki ülke arasında resmi bir açıklama olmamasına rağmen müzakerelerin başladığını iddia ediyor.

Komşu iki ülke arasındaki görüşmeleri ele alan bir analizde söz konusu müzakerelerin ilk maddesinin Yunanistan tarafından askeri tahkimat yapılan Adaların, silahsızlandırılması olduğu ifade edildi.

Haberde "Türkiye, Doğu Ege'deki adaların askerden arındırılmasını istiyor. Bu ve Kıbrıs meselesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için tartışma kabul edilebilir şeyler değil" sözlerine yer verdi.

Öte yandan analizde ilginç bir noktaya dikkat çekilerek "Sayın Erdoğan, taktikleriyle zaten masada olan konulara değindiği sıralarda Başbakan Kiryakos Miçotakis'i resmen yere çiviliyor" denildi.

KIBRIS'TA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Erdoğan-Miçotakis görüşmesine de dikkat geçen gazete, "Erdoğan, Kıbrıs için iki devlet teorisini geliştiriyor. Bunun yanı sıra adaların silahsızlandırılmasını istiyor" sözlerine yer verdi.

Ege Adaları'nın silahlandırılması, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ve 1947 yılında imzalanan Paris Antlaşması gereğince Yunanistan tarafından Limni, Semadirek ve Doğu Ege Adaları (Midilli, Sakız, Sisam, Nikarya) ile On İki Ada'da (Stompalya (Astypalaia/İstanbulya), Rodos, Kalki, Skarpanto, Kasos, Piskopis, Misiros, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipsos, Sömbeki, İstanköy ve bağlantısı olan adalar ile (Meis Adası) Kolluk Kuvvetleri dışında silahlı kuvvet bulundurulmaması ve tahkimat yapılmaması hükme bağlandı.

Ancak Yunanistan, 1960 yılından sonra anlaşmaya bağlı kalmayarak Adalar'ı silahlandırmaya başladı.

Yunanistan, antlaşmaların yapıldığı dönemdeki koşulların tamamen değiştiğini ifade ediyor. Bu nedenle de sınırlamanın geçerli olmadığını iddia ediyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...