ABD-İsrail ile İran geriliminde son durum! ABD-israil-İran savaşı mı çıktı?
Dünya kamuoyu, hafta sonuna ABD, İsrail ve İran arasında hızla artan gerilimle girdi. İran’ın başkenti Tahran’da yaşanan güçlü patlamalar bölgede endişeyi artırırken, İsrail ve ABD İran’a yönelik "önleyici operasyon" düzenlediklerini açıkladı. Yaşanan gelişmelerin ardından “Bölgede savaş mı başladı?” sorusu gündeme geldi. Peki, ABD neden Tahran’ı hedef aldı ve İran-İsrail-ABD hattında neler oluyor?
İran’ın başkenti Tahran'da, sabah saatlerinde patlama sesleri duyuldu. ABD ve İsrail İran’a ortak saldırı başlattığını duyurdu. Başkanı Donald Trump, "İran’a büyük ölçekli saldırılar başlattık" ifadelerini kullandı.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ise yaptığı açıklamada, "İsrail, kendisine yönelik tehditleri ortadan kaldırmak için İran'a karşı önleyici bir saldırı başlattı." dedi ve “ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini" belirtti.
İRAN YENİ SALDIRILAR DÜZENLEDİ
İran Silahlı Kuvvetleri, İsrail'e ve bölgedeki ABD hedeflerine yönelik yeni füze ve İHA saldırıları düzenlediğini duyurdu.
Saldırılarda, bölgedeki ABD'ye ait 27 nokta ile "Tel Nof Hava Üssü, Tel Aviv'deki İsrail ordusunun genelkurmay karargahı ve büyük savunma sanayi kompleksinin hedef alınan yerler arasında olduğu" aktarıldı.
Açıklamada, İran Silahlı Kuvvetlerinin, İsrail ve ABD üslerinde "siren seslerinin susmasına izin verilmeyeceği, art arda ve caydırıcı farklı ve sert bir intikam adımının hayata geçirileceği" ifade edildi.
MÜZAKERELERDEN MEMNUN OLMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ
Trump 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'a saldırıp saldırmayacağına dair "nihai bir karar" vermediğini ancak Cenevre'deki nükleer görüşmelerde İran'ın müzakere pozisyonundan "memnun olmadığını" söylemişti.
İRAN'A SAVAŞ MI İLAN ETTİLER?
Durum, uzmanlar tarafından bölgesel savaş riski taşıyan aktif askeri çatışma olarak değerlendiriliyor.
SALDIRININ NEDENİ NE, ANLAŞMAYA VARILMADI MI?
İsrail ve ABD'nin Haziran 2025'te İran'a yönelik saldırılarıyla kesintiye uğrayan İran-ABD arasındaki nükleer müzakereler, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin girişimleri ve Umman'ın arabuluculuğunda yeniden canlandırılmıştı.
İran, nükleer programını atom bombası üretimini engelleyecek sınırlamalar çerçevesinde sürdürme karşılığında yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. ABD ise Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurmasını ve elindeki yüksek düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stokunun ülke dışına çıkarılmasını istiyor.
Nükleer programın yanı sıra İran’ın balistik füze geliştirme faaliyetleri de müzakerelerin odağında yer alıyor. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’ın kıtalararası balistik füze programını görüşmeye yanaşmamasını önemli bir engel olarak tanımlamıştı.
Washington yönetimi ayrıca Tahran’dan bölgesel silahlı gruplara desteğini kesmesini ve iç protestolara yönelik baskıyı durdurmasını talep ediyor.
