Kurban keserken abdestli olmak gerekir mi? Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kurban keserken abdestli olmak gerekir mi? Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

Hayatın İçinden Haberleri

Kurban Bayramı’nda en çok merak edilen soruların başında “Kurban keserken abdestli olmak gerekir mi?” sorusu geliyor. Kurban kesecek kişilerin abdestli olup olmaması konusu çok fazla merak ediliyor. Peki, “kurban keserken abdestli olmak gerekir mi? İşte detaylar…

Kurban Bayramı idrak edilirken çoğu kişi “kurban keserken abdestli olmak gerekir mi?” sorusunun yanıtını arıyor. Vatandaşlar Kurban Bayramı ile ilgili merak ettikleri soruları arama motorlarında araştırıyorlar. En çok merak edilen soruların başında “Kurban keserken abdestli olmak gerekir mi?” sorusu olmuştu.

PEKİ, KURBAN KESERKEN ABDESTLİ OLMAK GEREKİR Mİ?

Kurban ibadetini yerine getirirken uyulması gereken kurallar vardır. Kurbanın geçerli olması için bu kurallara uyulması gereklidir.

dinimizislam.com’a göre abdestsiz kurban kesmek caiz midir? Sahih olur. Hatta mecbur kalınsa, cünüp kesilse de sahih olur. (Fetava-i Hindiyye)

Kurban keserken abdestli olmak gerekir mi? Kurban kesilirken dikkat edilecek hususlar

KURBAN KESERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  1. Hayvan kesilirken Bismillahi Allahü ekber diyerek, hayvan, boğazından kesilir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir.
  2. Besmele çekilince, hemen kesmek şarttır. Besmele çektikten sonra bıçağı bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir.
  3. Arka arkaya birkaç hayvanı boğazlayacak kişinin, hepsi için ayrı ayrı Besmele çekmesi gerekir.
  4. Besmele unutulursa zararı olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdır.
  5. Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.
  6. Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.
  7. Erkek ve kadın Müslümanın, cünübün, delinin, bunağın, çocuğun ve sarhoşun Besmeleyle kestiği hayvan yenir. Ehl-i kitabın [Hristiyan veya Yahudi'nin] kestiği de yenir. Fakat ehl-i kitaba kurban kestirmek mekruhtur. Dilsiz ve sünnetsizin, hayvan kesmesi mekruhtur.
  8. Solak bir kimsenin, sol eliyle kurban kesmesinde mahzur yoktur. Temiz işleri yaparken, sağdan başlamak sünnet-i zevaiddir, yani müstehabdır. Bir özürle soldan başlamak mekruh olmaz. Yani sol elle kesilen hayvan ve kurban yenir.
  9. Bir ihtiyaç varsa, kurbanı bayıltıp kesmek caizdir. Başını bir kerede koparıp kesilen de yenir; fakat öyle kesmek günah olur. Hayvanı ensesinden kesmek haramdır; ama eti yenir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...