Sütlü tatlı yaparken yapılan büyük hata! Tüm besin değerini ve lezzetini uçuruyor...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sütlü tatlı yaparken yapılan büyük hata! Tüm besin değerini ve lezzetini uçuruyor...

Hayatın İçinden Haberleri

Sütlü tatlılar yazın en sevilen ve pratik lezzetlerinin başında geliyor. Ancak yapımı pratik gibi gözükse de lezzetini kaybetmemesi için dikkat etmeniz gereken püf noktaları var.

Sütlü tatlıları sevenler dikkat! Kıvamı tutmayan sütlaca, topaklanan muhallebiye son… Bu lezzetlerden vazgeçemeyenlere yaparken rehberlik edecek bilgileri derledik. 
Muhallebi, keşkül, tavuk göğsü, kazandibi... Tüm bu sütlü tatlıları yaparken kıvamı yakalamakta zorlananlar için püf noktalarını derledik. Sırlarını vermek bizden, yapması sizden…

MALZEMELER TAZE OLMALI

Son kullanma tarihine ramak kalan, doğru koşullarda saklanmayan süt ürünlerini tatlı yaparken kullanmayın. Tarifte yumurta yer alıyorsa ayrı bir kaba kırıp bakılmalı, taze olup olmadıkları kontrol edilmeli. Ayrıca un, şeker, nişasta ve vanilin gibi kullanacağınız kuru gıdaların da tazeliğinden emin olmalısınız. Uzun zamandır pakette duran, sertleşen malzemeleri tatlınızda kullanmamalısınız.

Sütlü tatlı yaparken yapılan büyük hata! Tüm besin değerini ve lezzetini uçuruyor...

KAP KACAK SEÇİMİNE DİKKAT

Sütlü tatlı yaparken karıştırmak önemli. Alüminyum tencereler, tavalar vb. ürünler kullanmamalısınız. Ayrıca tatlınızı metal kaşıkla karıştırdığınız takdirde sulanma ve kıvamı tutmama ihtimali oldukça yüksek. Bu sebeple metal kaşık yerine tahta kaşık tercih etmek en önemli adımlardan biri.
Metal kaşık kullanıyorsanız tatlınız kısa sürede sulanacaktır. Bu sebeple sütlü tatlı yaparken zedelenmemiş tahta kaşıkları tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır, aklınızda bulunsun. 

NİŞASTA KULLANIYORSANIZ…

Eğer kullanacağınız tarifte nişasta dikkat! Nişasta doğru şekilde açılmadığında tatlınızda topaklanmalar oluşabilir ve kıvamı etkiler. Bu sebeple bir karıştırma kabına bir miktar süt ya da su koyup nişastayı içine ekledikten sonra güzelce karıştırın.

Sütlü tatlı yaparken yapılan büyük hata! Tüm besin değerini ve lezzetini uçuruyor...

YÜKSEK ATEŞTE PİŞİRMEYİN

Sütlü tatlıları hazırlamak çoğu zaman oldukça pratik, bu nedenle yüksek ateşte hızlıca pişirmeye çalışmayın. Yüksek ateşte pişen sütlü tatlılar hem lezzetini hem de besin değerini kaybediyor. Üstelik fazla ateşte kaldığında dibi tutuyor, tatlının dokusu ve tadı da bozuluyor. Tüm bunlarda dolayı sütlü tatlılarınızı kısık ateşte yapmanız büyük önem taşıyor. 

ŞEKERİ DOĞRU ZAMANDA EKLEYİN

Sütlaç gibi daha uzun süre pişecek tatlılarda ise şekeri sonlara doğru eklemelisiniz. Şekeri sütlü tatlılara bu şekilde eklerseniz tatlınızın rengi kararmaz, kıvamı tam istediğiniz gibi olur ve daha da önemlisi hazmı çok daha kolay bir hal alır.

TAM KIVAMINDA PRATİK SÜTLAÇ TARİFİ

Nefisyemektarifleri.com'da yer alan içerikte, pratik ve kıvamı şaşmayan sütlacın tarifi paylaşıldı:

1 litre süt
2 çay bardağı pirinç
1 litre su
3 yemek kaşığı pirinç unu
1,5 -2 su bardağı toz şeker (eğer çok şekerli sevmiyorsanız 1,5 bardak kullanabilirsiniz)
1 su bardağı süt
Tarçın

NASIL YAPILIR?

Sütlaç yapmak için öncelikle pirinci yıkayıp su ile ateşe koyun.

Pirinçler uzayıp suyu çekene kadar kaynatın, soğuk sütü ekleyin.

1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin.

Bu arada bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı soğuk süt ile ezin.

Tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin. (Pirinç unu ılınmış olmalı).

Pirinç ununu tencereye ekleyin, ara sıra karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.

Toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın.

Sütlacı kaselere paylaştırın.

Soğuyunca sütlaçların üzerlerine tarçın serperek servis edebilirsiniz.

Derleyen: Turkiyegazetesi.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...