Türkiye'de saatler geri alınacak mı? Kalıcı yaz saati uygulaması ne zaman başladı? SON DURUM 2023 2024 kış saati uygulaması var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye'de saatler geri alınacak mı? Kalıcı yaz saati uygulaması ne zaman başladı? SON DURUM 2023 2024 kış saati uygulaması var mı?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyada birçok ülkede uygulanan yaz ve kış saati uygulaması Türkiye'de uygulanıyor mu? Kış saati, yaz saati uygulaması nedeniyle saatler değişiyor. Yaz saatinde saatler ileri alınırken, kış saatinde geri alınıyor. Sabah erken saatlerde havanın artık karanlık olması nedeniyle saatlerde değişiklik olup olmayacağı merak ediliyor. Türkiye'de saatler geri alınacak mı? SON DURUM 2023 2024 kış saati uygulaması saatler ne zaman geri alınacak? Kalıcı yaz saati uygulaması ne zaman başladı? Saatler ne zaman geri alınacak sorusunun cevabı araştırılıyor.

Dünyada kış saati uygulaması kapsamında saatler bir saat geri alındı. Türkiye'de saatler geri alınacak mı, sorusunun yanıtı gündemde merak edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Sabah erken saatlerde havanın karanlık olması sebebiyle kış saatine geçilip geçilmeyeceği merak ediliyordu. Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi'nin meclise iki teklif sunduğu görüldü. Peki, 2023 2024 kış saati uygulaması var mı, saatler ne zaman geri alınacak?

TÜRKİYE'DE SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Kış saati uygulaması kapsamında 29 Ekim’i 30 Ekim’e bağlayan gece yarısı saatler bir saat geri alınmaktadır. Kış saati uygulaması genellikle Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılır. 1972 yılından itibaren Türkiye’de de kullanılan kış saati uygulaması, 2016 itibariyle kaldırılmış ve sabit saat uygulamasına geçilmişti. Bu nedenle Türkiye’de saatler geri alınmamaktadır.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NE ZAMAN, NEDEN KALDIRILDI?

2016 yılında gün ışığından daha fazla yararlanma amacıyla bütün yurtta uygulanan yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesi kararlaştırılmıştı. Bu nedenle Türkiye’de saatler geri alınmamakta.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından daha fazla yararlanma amacıyla saatler periyodik olarak değiştirilmektedir. Bu uygulama kapsamında genellikle ilkbahar başlangıcında saatler bir saat ileri alınmaktadır. Sonbaharda ise saatler bir saat geri alınır.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulamasına göre, herhangi bir ülkede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. 

KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLADI?

Türkiye 2016'dan itibaren yaz saati uygulamasını kullanmaya devam etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımladığı kararın ardından gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla, kış saatinden vazgeçildiği, yaz saati uygulamasının her sene yıl boyunca sürdürüleceği duyuruldu.

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ufuk Çakır11 Aralık 2023 14:10

İşe giderken karanlık eve giderken karanlık hiç günışığı almıyoruz D vitamini alamıyoruz

Zeliha11 Aralık 2023 14:07

Geri alınmalı özellikle çocuklar okula karanlıkta gidiyor geliyor

Sonraki Haber Yükleniyor...