Edirne velilerinden "Evliya Kasım Paşa"ya, bir gün bir sevdiği gelip;
- Efendim, nefs nedir? diye sordu. - Nefs, bütün iyiliklerden süzülmüş, sadece kötülüklerin bulunduğu bir varlıktır, buyurdu. - Gıdası nedir efendim? - Haram ve günahlardır. - Nefs için bir kitapta "En ahmak yaratık" diye okumuştum. Bu doğru mu hocam? - Evet, nefs mahlukların en ahmağıdır. Çünkü her arzusu kendi aleyhinedir. Bu da, onun ahmak olduğunun işaretidir. - Onun arzusu nedir ki efendim? - Onun tek arzusu, sahibine günah işletip sonra Cehenneme sokmaktır. Ama o, bununla tatmin olmaz.
İlahlık dâvâ eder! - Başka ne ister ki? - İnsanın içinde ilahlık dâvâ eder. Onun asıl maksadı, insanları kendine taptırmaktır.
*** Bir gün de genç birisi bu zata gelip; - Efendim, geçim sıkıntı içindeyim, diye dert yandı. Mübarek, ona şefkatle bakıp; - Mühim değil, buyurdu.
- Anlamadım, nasıl mühim değil? - Rızık kolay evladım, sen onu düşünme. - Ya neyi düşüneyim efendim? - Îmanını düşün. Onu kaptırmamaya bak. Allahü teala rızka kefildir, ama îmana kefil değildir.
Îmanın düşmanı çok!
Delikanlı; - Çok şükür, dedi. Îmanımız var. Buyurdu ki: - Evet îmanın var, ama o îmanın düşmanı da var evladım. Onu muhafaza edebilecek misin bakalım? - İnşallah ederim efendim. - Çok zor evladım. - Zor mu, neden? - Çünkü îman, bir kelime söylemekle kazanıldığı gibi, bir kelime söylemekle de kaybedilebilir.
- Pekii ne tavsiye edersiniz hocam? - Her gün mutlaka birkaç sayfa dînî kitap okumalısın oğlum. Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdığı bir "ilmihal kitabı"nı oku. Ama her gün mutlaka oku. Îmanını koruman buna bağlı çünkü.
> E-mail: abdullatif.uyan@tg.com.tr Tel: (0 212) 454 38 10 www.siirlerlemenkibeler.com

