Anti siyonizm antisemitizm midir?

Sesli Dinle
A -
A +

İsrail ile HAMAS üzerinden Filistin arasında yaşanmakta olan çatışmalar devam ediyor. İsrail haksız, hukuksuz, kural tanımaz, orantısız ve sivilleri gözetmeyen ayrımsız şiddet kullanıyor. Bu bir konuyu tartışma gündeminde öne çıkardı: Anti siyonizm ile antisemitizm arasındaki ilişki veya, daha doğrusu, ilişkisizlik.

 

İkici Dünya Savaşı yılları Almanya’dakiler başta olmak üzere Avrupalı Yahudilerin çoğunun büyük bir facia yaşamasına sebep oldu. Yahudileri Alman ırkının şeytanı olarak gören Hitler onları Almanya’da ve Almanya’nın işgal ettiği yerlerde adım adım tecrit etti. Toplumsal hayattan dışladı. Kamplara kapattı. Sonunda, ‘nihai çözüm’ olarak, yok edilmelerine karar verdi. Elbette bütün bunları tek başına yapmadı. Hem yakın çalışma arkadaşları hem de, son araştırmaların gösterdiği üzere, Almanların çoğu Hitler’e destek verdi. Böylece, sayılar üzerinde ihtilaf olmasına rağmen, üç ila altı milyon arasında Yahudi toplama kamplarında yok edildi.

 

Bu, hâliyle, tüm dünyada ve özellikle Yahudiler arasında şoklar yaşanmasına sebep oldu. Korkunç dram antisemitizmin her yerde herkes tarafından kınanmasına yol açtı. Yahudi düşmanlığına varan ırkçılık ve ayrımcılık anlamına gelen antisemitizm birçok ülkede suç. Bazı ülkelerde holokostu inkâr etmek dahi suç sayılmakta.  

 

Zamanla antisemitizm Yahudilere, özellikle de İsrail devletine bir dokunulmazlık ve eleştiriden muafiyet sağlama aracı olarak kullanılmaya başladı. Bu bakışa göre İsrail devletine yapılacak her eleştiri antisemitizmdir; Yahudilere gösterilen bir ayrımcılık ve ırkçılıktır. Suç olmalı ve cezalandırılmalıdır. Yahudiler o kadar ileri gitti ki, kendilerine karşı işlenmiş olanın tarihteki tek soykırım olduğuna inandı. Başka ve daha küçük çaplı benzer vakaların soykırım olarak adlandırılmasına itiraz etti. 

 

İnsanlar günlük hayatın akışı içinde haklı olarak İsrail’e yönelik eleştiriler yapmakta. Bu eleştiriler genellikle antisemitizm sayılmakta ama hakikatte antisemitizm olmaktan ziyade anti siyonizm olarak görülmeleri gerekir. Siyonizm dinen vadedildiğine inanılan ve başkalarına ait olan topraklarda bir Yahudi devleti kurma projesidir ve bu yolda hiçbir engel, kural ve sınır tanımamaktır. Bu anlayış en bariz şekilde İsrail’in bugünlerde Gazze’de yürüttüğü ve bir soykırıma dönüşmekte olan saldırılarda sergilenmekte. Bu korkunç saldırganlığı eleştirmek bir insanlık görevidir ve böyle yapmak antisemitizm değil anti siyonizm yapmaktır.

 

Bir Yahudi devleti olan İsrail de, doğal olarak, her devlet gibi, hatalar yapabilir. Biliyoruz ki İsrail’in geçmişinde ve kuruluşunda terörün belli bir yeri var. Milyonlarca Filistinliyi bir şekilde topraklarından kovdu ve mülklerine el koydu. İsrail bugün de terör denebilecek yollara başvurmakta. Ama bütün bu hukuk ve ahlâk dışı iş ve eylemlerine yönelik eleştirileri antisemitizm kavramını arkasına alarak aşmaya çalışmakta. Bunun için de anti siyonizm ile antisemitizm kavramlarını iç içe geçirmekte.

 

Bir kere daha altını çizmekte fayda var; ırkçılık kötü ve insanlık dışı bir şey. Ne yazık ki dünyada çeşitli yerlerde ve şekillerde karşımıza çıkıyor. Her toplum gibi Yahudilerin de ırkçı ve ayrımcı muamelelere maruz bırakılmasına itiraz etmek şart. Ancak, İsrail’in yanlışlarına yönelik eleştiriler asla antisemitizm olarak görülemez, görülmemeli. Ayrıca antisemitizm kavramı üzerinden başkalarını ırkçılıkla suçlamakta çok hevesli olan İsrail’in kendisinin Filistinlere karşı tam manasıyla ırkçı bir politika izlediği gerçeğini de gözden kaçırmamak lazım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.