Önümüzdeki 25 yılda dünyanın ekonomik güç merkezleri değişecek.150 senedir dünya ekonomisine hakim olan sanayileşmiş ülkelerin yeni devlerin gerisinde kalacağı tahmin ediliyor. Kalkınmakta olan ülkelerin 1995''te yüzde 40 olan dünya üretim payının 2020''de yüzde 60''a yükseleceği tahmin ediliyor. 2020 yılna kadar Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Brezilya dünya üretiminde üçte birlik bir ağırlığa ulaşacak. Hızla gelişen Doğu Asya ekonomileri, Şili ve Arjantin''de kişi başına düşen milli gelirin OECD ortalamasında olması bekleniyor. Tahminler doğru çıkarsa, 2020 yılında dünyanın en büyük 15 ekonomisinin 9''u, Üçüncü Dünya''dan çıkacak. Her ikisinde de gelir dağılımının gittikçe bozulması gözönüne alındığında Rusya ve Brezilya''nın ekonomik geleceği, belirsizlik içeriyor.
EKONOMİK DEV Kalkınmakta olan ülkelerin dünya üretimindeki payı değişmezse, Çin 21.yüzyılın sonunda dünyanın birinci ekonomik gücüne dönüşecek. Halen (Gayri Safi Milli Hasıla ) GSMH''sı ABD''nin yüzde 40''ına eşit olan Çin''in, büyüme hızı yüzde 10''da kalır, ABD''nin büyüme hızıysa yılda 2,5''u aşmazsa 2015''de ABD ve Çin''in GSMH''sı eşit olabilir. Büyüme hızı ortalama yüzde 7''de kalırsa Çin, ABD seviyesine ancak otuz yıl sonra ulaşabilecek. Çin''de yüzde 1 büyüme hızı 0.3 milyar dolara, ABD''de ise 7 milyar dolara eşittir. Ancak burada söz konusu olan kişi başına düşen gelir değil, ülkenin toplam servet üretimidir. 2020 yılında Çin''de kişi başına düşen gelir oranı ise, günümüzdeki büyüme hızıyla Amerika''da kişi başına düşen gelir seviyesine ancak 22. yüzyılın ortalarına doğru erişebilecek.
Sakın zıplamayın Çin''in şu anki nüfusu 1.375 .000.000 ve bu oran giderek artıyor. Çinliler hep beraber zıplamaya başlarlarsa kendi ülkelerinde 4.1 şiddetinde bir deprem meydana getirebilirler. Tabii bu sarsıntı diğer ülkelerde de hissedilir.
50. yılını kutluyor Kuruluşunun 50. yıldönümünü 1 Ekim''de kutlayacak olan Çin Halk Cumhuriyeti''nde hazırlıklar yoğunlaştı. Pekin''de, ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği sorununu kutlama tarihine kadar çözmek için yoğun önlemler alınıyor. Başta Başkent Demir ve Çelik Şirketi olmak üzere, hava kirliliğine yol açan fabrika ve şirketler, 21 Eylül-1 Ekim günleri arasında üretime ara verecek veya üretimlerini azaltacak. Bu yıl 500 bin asker ve sivilin resmi geçit yapacağı Tiananmen Meydanı''ndaki gösterilere 1 milyon kişinin katılması bekleniyor. Öte yandan, Tiananmen Meydanı''nda dalgalandırılmak üzere 25 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğinde dev bir bayrak hazırlandı. Çin bayrağında, kızıl zemin üzerinde biri büyük beş yıldız bulunuyor. Büyük yıldızı çevreleyen, işçiler, köylüler, ordu ve aydınları simgeleyen dört yıldız, "kitlelerin
Çin Komünist Partisi etrafında
toplanmasını" ifade ediyor.

