Asgari ücretten SGK işçi primi indirimi olabilir mi?

A -
A +

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştiAncak toplantı sonucunda taraflar asgari ücret tekliflerini kamuoyuyla henüz paylaşmadı.

 

Buna rağmen işveren temsilcilerinin gelir vergisi ve damga vergisi indiriminden sonra işçinin ücretinden kesilen SGK primlerinin alınmaması ya da azaltılması yönünde öneride bulunduklarına dair duyumlar gündeme geldi.

SGK PRİM İNDİRİMİNİN İŞÇİYE YANSIMASI NASIL OLUR?

Hemen belirtelim asgari ücretten işçi SGK prim hissesi indirimi olursa bu durum doğrudan doğruya işçinin cebine olumlu yansır. İşverene de ekstra hiçbir maliyet oluşturmaz.

 

Hâlen uygulanmakta olan asgari ücretten yapılan kesintilere aşağıdaki tabloda yer verişmiştir.

Asgari ücretten SGK işçi primi indirimi olabilir mi?

Buna göre işçinin asgari ücretinden hâlen %14 SGK ve %1 işsizlik sigortası kesintisi alınmasaydı işçinin cebine 11.402 TL yerine 13.414,50 TL girecekti.

 

2024/Ocak ayında geçerli olacak asgari ücret analizimi önceki yazılarımda yapmıştım. Bu analizimde asgari ücretin brüt yaklaşık 20 bin TL olacağını, %15 oranında belirtilen kesintilerden sonra işçinin eline net 17 bin TL geçmesinin ihtimal dahilinde olduğunu yazmıştım.

 

Asgari ücretin tüm kesintilerden muaf tutularak 20 bin TL brüt olarak belirlenmesi hâlinde bu rakam doğrudan doğruya işçinin cebine girecektir.

 

Kanaatimce asgari ücrette en büyük sıkıntı işçinin aile durumunun dikkate alınmamasıdır.

 

Belirtilen kesintilerden muafiyet getirilmesi hâlinde işçinin eş ve çocuk durumunun göz önünde bulundurularak yapılmasının isabetli ve hakkaniyete uygun olacağının altını çizmekte fayda bulunmaktadır.

YILBAŞINDAN ÖNCE AÇIKLANACAK

Asgari ücretin bundan sonra yapılacak toplantı neticesinde açıklanması kuvvetle muhtemel. Zira yasal olarak en geç 31.12.2023 günü açıklanması gerekmektedir.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanıp karar vermesi için 15 üyenin tamamının bulunması zorunlu değildir.

 

En az 10 üyenin katılımı kâfidir. Komisyonun oy birliği ile karar almasına gerek bulunmamaktadır. Oyların çoğunluğu ile karar verebilmektedir.

 

Açıklanacak asgari ücret 7 milyonu aşkın işçiyi doğrudan alakadar etmektedir. Yakın ücret alanları da hesaba katınca toplamda 12 milyona yakın işçiyi ilgilendirmektedir.

 

Asgari ücret sadece işverenler açısından maliyet teşkil etmemektedir. Aynı zamanda kendi primlerini kendileri ödeyen ev hanımları ve diğer tüm isteğe bağlı sigortalılar için de maliyet artışı anlamına gelmektedir.

 

Son olarak ilgili mevzuata göre asgari ücretin en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenmesinin zorunlu olduğunu belirtelim.

 

Her ne kadar hükûmet kanadından yapılan açıklamalarda önümüzdeki sene için geçerli olacak asgari ücret belirlendikten sonra artık temmuz ayında ya da yıl içinde herhangi bir ayda ikinci bir kez asgari ücret belirlenmeyeceği açıklanmış olsa da enflasyon hedefinin üzerinde yüksek rakamların oluşması hâlinde asgari ücretin aynı yıl tekrar belirlenmesi için yasal bir engel olmadığını da hatırlatalım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.