Asker ve polis öğrencilerin sosyal güvenliğindeki püf noktaları!

A -
A +

Merhaba sevgili okurlar! Asker ve polis kardeşlerimizden her hafta çok sayıda sual gazetemize yağıyor. Özelikle "Emekliliğim ne zaman başlar?", "Okul yıllarım sigortaya sayılır mı?" gibi hususlar en çok merak edilmektedir.

 

Gelen sorular çerçevesinde en çok merak edilen konulara yazılarımızda yer vereceğiz. Bu yazımızda askerî ve polis okullarında okuyan gençlerin sosyal güvenlik duruma açıklık getireceğiz…

 

 

ASKERÎ ÖĞRENCİLER

 

 

SGK (5510 s.) Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra harp okulları, fakülte ve yüksekokullarda Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askerî öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan adaylar (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.

 

4/1-c sigortalılık türünün kamu personelinden memurlara özgü olduğunu belirtelim. Bu statüde sigortalı olanlar ilk defa memuriyete giriş tarihleri 2008/Ekim başından itibaren başlamışsa Emekli Sandığı Kanununa tabi olmayacaklardır. SGK (5510 s.) Kanununun kapsamında memur sigortalı 4/1-c sigortalısı olacaklardır. Dolayısıyla emeklilik dâhil tüm işlemleri SGK (5510 s.) Kanununa göre yürütülecektir.

 

Belirtilen askerî öğrenciler okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamadan ayrılmaları hâlinde bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmamaktadır. Ancak, 31/7/2016 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 669 s. KHK uyarınca Harp Okulları kapatılarak Millî Savunma Bakanlığına bağlı Millî Savunma Üniversitesi (Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları) ile İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademileri kurulmuş olup, 6/1/2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 680 s. KHK ile yapılan değişiklik uyarınca da, 6/1/2017 tarihinden itibaren söz konusu okullarda öğrenim gören öğrenciler hazırlık sınıfı da dâhil (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılacaklardır.

 

Ayrıca, yine 669 s. KHK uyarınca Gülhane Askerî Tıp Akademisi kapatılarak Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmiş olup, bu üniversitede öğrenim görenler askerî öğrenci olma vasfını kaybettiklerinden 31/7/2016 tarihinden sonra bu okullarda öğrenim görenler (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır.

 

Örneklerle somutlaştıracak olursak;

 

Örneğin 17/9/2009 tarihinde Kara Harp Okuluna giren ve 30/9/2013 tarihinde mezun olan kişi, 17/9/2009 tarihinden itibaren (4/1-c) kapsamında sigortalı olacaktır. Ancak mezun olduktan sonra herhangi bir nedenle subay nasbedilmemesi durumunda Kara Harp Okulunda geçen eğitim süresi sigortalılık süresinden sayılmayacaktır.

 

Başka bir örnek verecek olursak; 05/09/2009 tarihinde hukuk fakültesine öğrenci olarak giren, 14/9/2010 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okumaya başlayan ve 30/9/2013 tarihinde mezun olarak bu tarih itibarıyla subay nasbedilen sigortalının askerî öğrenci olduğu 14/9/2010 tarihi ile mezun olduğu 30/9/2013 tarihi arasındaki süre sigortalılık süresinden sayılacaktır. Okula kayıt yaptırdığı 5/9/2009 tarihi ile askerî öğrenci olduğu 13/9/2010 tarihleri arasındaki sivil öğrencilikte geçen süresi borçlandırılması hâlinde sigortalılık süresinden sayılacaktır.  

 

 

POLİS AKADEMİSİ İLE EGM HESABINA OKUYAN ÖĞRENCİLER

 

 

2008 yılı Ekim ayı başından sonra Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda;

 

Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Bunlardan okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamadan ayrılanların bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmayacaktır. Yine basit örneklerle pekiştirelim:

 

Örneğin 14/12/1991 tarihinde doğan, 6/9/2009 tarihinde Polis Akademisine kayıt yaptıran, 20/6/2013 tarihinde mezun olan ve aynı tarihten itibaren komiser yardımcısı olarak göreve atanan sigortalının Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılığı 18 yaşını tamamladığı 14/12/2009 tarihinden itibaren başlayacaktır.

 

İkinci bir senaryo olarak; 08/09/2007 tarihinde Polis Akademisine kayıt yaptıran, 18/6/2011 tarihinde mezun olan ve komiser yardımcısı olarak göreve atanan sigortalının (4/1-c) kapsamında sigortalılığı 01/10/2008 tarihinden itibaren başlayacaktır. Polis Akademisine kayıt yaptırdığı 08/09/2007 tarihi ile Kanunun yürürlüğe girdiği 01/10/2008 tarihleri arasında öğrencilikte geçen süresi borçlanma kapsamında olup, borçlandırılması hâlinde sigortalılık süresinden sayılacaktır. 

 

Polis Yükseköğretim Kanununda 4/4/2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yapılan değişiklikle Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dönüştürüldüğünden, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürlüğünde öğrenim gören öğrenciler öğrenime başladıkları tarihten itibaren (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Bunlardan okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamadan ayrılanların bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmayacaktır.

 

 

POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİNDE EĞİTİME TABİ TUTULANLAR

 

 

2/8/2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6495 s. “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 39. maddesi ile Kanunun 4. maddesinin 4. fıkrasının (e) bendinde yapılan değişiklik uyarınca polis nasbedilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde polislik eğitimine tabi tutulan adaylar 6495 s. Kanununun yürürlük tarihi olan 02/08/2013 tarihinden itibaren (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Bunlardan Polis Meslek Eğitim Merkezlerindeki eğitimlerini tamamlamadan ayrılanlar ile eğitimlerini tamamlamalarına rağmen görevlerine başlamadan ayrılanların Eğitim Merkezlerinde geçen eğitim süreleri sigortalılıklarından sayılmayacaktır.

 

Son söz olarak asker ve polis okulları, vatan sevgisiyle dolu gençlerin yuvası. Ama emeklilik gibi uzun vadeli hayaller kuruyorsanız öğrenciliğinizin de sigortaya sayılmasını istiyorsanız genel olarak belirtilen okullardaki eğitimin bitimini müteakip göreve başlamanızın şart olduğunun altını tekrar çizelim.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.