Emeklilerin hükûmetten beklentileri

A -
A +

Bu hafta milyonlarca emeklinin gözü Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde olacak. Zira Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinatörlüğünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının birlikte yapmış olduğu emeklilere yönelik zam çalışmaları Cumhurbaşkanlığı Kabinesine takdim edilecek.

 

Peki bu çalışma ve olası zamlar emekli ve memurları tatmin edecek mi?

 

Binlerce emeklinin gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza göndermiş olduğu iletiler, yüz binlerce emeklinin sosyal medya ve diğer dijital platformlarda dile getirdiği talepler ile sendika ve emekli sivil toplum örgütlerinin bu yöndeki açıklamaları muvacehesinde emeklilerin hükûmetten beklentileri yazımızda irdelenmiştir…

 

 

 

EMEKLİLER, VERİLEN SÖZLERİN İFASI KONUSUNDA HASSAS

 

 

 

Malum dijital çağda yaşamaktayız. Söylenen ya da verilen hiçbir söz hiçbir kelime unutulmuyor. Ha bire dijital ortamda gündeme getiriliyor.

 

Dolayısıyla verilen sözlerin yerine getirilmesi son derece önem arz etmektedir.

 

Emeklilik sistemimize bakıldığında memur ve memur gibi sosyal güvenlik kapsamında bulunan kamu görevlilerinin emeklilik işlemleri ile emeklilik maaşlarının güncellenmesinin daha sade, anlaşılır ve köklü uygulamalara dayandığı görülmektedir. Yaklaşık 75 yıldan beri memur emeklileri maaşlarının güncellenmesinde her zaman aktif olarak çalışan memurlara bakmaktadır. Keza memurlara gelen güncellenmeler memur emeklilerine de uygulanmaktadır.

 

Bu bağlamda 2,5 milyona yakın memur emeklisi, temmuz ayında memurlara verilen 8 bin 77 TL seyyanen zammın aynen memur emeklilerine verileceği sözünün yerine getirilmesini beklemektedir. Zira bu vaat defalarca dile getirilmiş ve hâlen binlerce dijital platformda dolaşmaktadır.

 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüksek refah sözünün temmuz ayında yerine getirilmemesini hâlen unutmamıştır. Zira en düşük memur maaşı 22 bin 77 TL zam, asgari ücrete %34 zam buna karşın emeklilere sadece %25 yapılması hâlen hazmedilmemiştir.

 

 

 

OCAK ZAMMINDA VAATLERİN TELAFİSİ ŞART!

 

 

 

Halen sosyal medyada milyonları bulan gruplarda emekliler verilen sözlerin hiç olmazsa ocak zammında telafisini beklemektedir.

 

Keza emekliler; “verilen sözlerin unutulması sadece 2024 yılı ocak ayında emekli maaşlarına refah payı verilecek mi, yapılacak güncellemeler memur ve memur emekli zamlarıyla eşitlenecek mi?” şeklindeki gündeme son derece içerlemektedir.

 

Emeklilerin beklentileri verilen sözlerin ifasına ilave olarak oluşan enflasyon farkına refah payı eklenmesi yönündedir.

 

 

 

KÖK MAAŞI DÜŞÜK OLAN EMEKLİLER

 

 

 

Geçtiğimiz nisan ayında emekli maaşı 7.500 TL’nin altında olanlara zam yapılmıştı. Bu durumda en dipten en az prim ve kazançtan emekli olanlardan gerçek maaşı 3.000-3.500-4.000-4.500-5.000-5.500-6.000-6.500-7.000-7.499 TL olan tüm emekliler aynı kefeye konulmuştur. Hâl böyle iken aynı kategoride yer alanlar arasında bile memnuniyetsizlik oluşturulmuştur. Yüksek primler ve kazançlar ödeyerek yüksek emeklilik maaşı bekleyen 7.500 TL üzeri maaş alanlara ise nisan ayında tek bir kuruş zam yapılmamıştır.

 

Sadece milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklileri değil en düşük memur emekli maaşı 9.876 TL olarak kalmıştır. Böylece 10 milyonu aşkın emekli hâlen hem asgari ücretin hem de açlık sınırının altında kalmış olmaktadır.

 

 

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRINA EŞİTLENMELİ!

 

 

 

Yüz binler, emekli sosyal medya ve diğer dijital mecralarda ayrıca sendika ve diğer emekli sivil toplum kuruluşları en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında kalmamasını talep etmektedir.

 

Mevcut ekonomik program gereği en düşük maaşların asgari ücrete eşitlenememesi hâlinde hiç olmazsa açlık sınırına tekabül edecek bir seviyeye çıkarılmasının elzem olduğu ifade edilmektedir.

 

“Elçiye zeval olmaz” düsturundan hareketle, yerel seçimlere sayılı günler kala tek başlarına seçimlerin neticesini belirleyecek sayıda bulunan emeklilerimizin taleplerini aynen dile getirmiş olduk.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.