Emeklilik işleminin yargı kararıyla iptal edilmesi

Sesli Dinle
A -
A +

SGK tarafından Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlananlardan, gerek haklarında çalıştıkları kurumlarınca gerçekleştirilen re’sen emeklilik işlemlerinin iptali talebiyle, gerekse istekleri üzerine başlatılan ancak bu isteklerinden sonradan vazgeçmelerine rağmen gerçekleştirilen emeklilik işlemlerinin iptali talebiyle açılan davalar sonucunda, emeklilik işlemi yargı kararları ile iptal edilenlerin emekli sıfatı ortadan kalkmaktadır. Bu durumda SGK tarafından yapılacak işlemler yazımıza konu edinilmiştir.

 

 

 

ÖDENEN MAAŞLAR BORÇ SAYILMAKTA

 

 

 

Emeklilik işlemlerinin idari yargı kararıyla iptali nedeniyle yeniden göreve başlatılan iştirakçilere, emekliye sevk tarihinden yeniden göreve başladıkları tarihe kadar olan dönemde, SGK tarafından ödenen emekli aylıkları, tahsil edilmek üzere borç çıkarılmaktadır.

 

Söz konusu döneme ilişkin emekli kesenekleri, kurum karşılıkları ve %100 artış farklarının bu kişilerin çalıştıkları kurumlarınca ödenen maaş ve diğer özlük haklarından doğan alacaklarından, kesenek, kurum karşılığı ile birlikte SGK hesaplarına yatırılması sağlanmaktadır.

 

 

 

İKRAMİYENİN TAHSİLİ

 

 

 

Kurumlarca emeklilik işlemi sırasında ödenen emekli ikramiyesinin ilgililerden tahsil edilip edilmediğinin bildirilmesi hususunda SGK tarafından yazışma yapılmaktadır. Dolayısıyla tahsil durumuna göre işlem yapılmaktadır.

 

 

 

EMEKLİLİKLE İLGİLİ İPTALİN ÜST MAHKEME TARAFINDAN BOZULMASI

 

 

 

Söz konusu kişilerin her ne suretle olursa olsun, tekrar emekliye sevk edilmeleri hâlinde, ilk defa emekliye sevk edildikleri tarih ile yeniden göreve başladıkları tarihler arası özlük haklarının ödenmesi kaydıyla görevleriyle ilişiklerinin kesildiği tarihe kadar geçen toplam hizmet süreleri esas alınmak suretiyle ilişiklerinin kesildiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanacaktır. 

 

Emeklilik işleminin iptal edilmesine ilişkin yargı kararının üst mahkemece bozulması nedeniyle görevleriyle ilişiklerinin tekrar kesilmesi hâlinde, mahkeme kararıyla görevine başladığı tarih ile ilişiğinin kesildiği tarihler arasında geçen hizmet süreleri ilave edilmek suretiyle, görevinden ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden ay başından itibaren emekli aylığı yeniden bağlanacaktır.  

 

Emekli aylığı bağlandıktan sonra, emeklilik işleminin iptal edilmesine ilişkin idari yargı kararının üst mahkemece esastan bozulması söz konusu olabilmektedir.

 

Bu durumda ilk defa emekliye sevk edildiği tarih ile yargı kararıyla yeniden göreve başladığı tarihler arası özlük haklarının ödenmesi nedeniyle ikinci emeklilik işlemlerinde hizmet olarak alınan süre, toplam hizmet süresinden tenzil edilerek yeniden ilk defa ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren aylıkları tadil edilmektedir. 

 

Bu kişilere ödemeleri yapılırken emekliye sevk tarihi ile idari yargı kararıyla yeniden göreve başlatıldıkları tarihler arasında ödenen ve daha önce SGK tarafından borç çıkarılarak borcu kurumlarından tahsil edildiği anlaşılanların ödemelerinden, kurumlarından tahsil edilen tutar kadar kısmı ilgiliye ödenmeyecektir.

 

Talep edilmesi hâlinde, kurum alacağı kaydı oluşturulmak suretiyle kuruma iade edilecektir. 

 

İdari yargı kararı ile emeklilik işlemi iptal edilen, ancak görevine başlamayarak açıkta iken talebi üzerine müracaat tarihini takip eden ay başından itibaren yeniden aylık bağlananların, göreve iade edilmesine ilişkin yargı kararının üst mahkemece esastan bozulması hâlinde, emekliye sevk edildikleri tarihten itibaren emekli aylıkları açılacak olup, söz konusu döneme ilişkin ödenen emekli aylıkları borç çıkarılmış ise, borç iptal edilecektir.

 

Bu kapsamda çıkarılan aylık borçları 4/1-c kapsamındakilerin Emekli Programı (ORACLE)/Mali Otomasyon Sistemi Projesi (MOSİP) ekranına işlenmektedir.

 

Emekli olunan kuruma borç çıkarılan emekli aylıklarının, SGK tarafından ödenecek maaş ve diğer özlük haklarının ödenişi sırasında kesilmesi ve SGK hesaplarına yatırılması yazı ile bildirilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.