Karşılıksız nakdî desteklerden faydalanıyor musunuz?

A -
A +

Tamamen karşılıksız, geri ödemesiz olan devletin değişik birçok sosyal yardımları bulunmaktadır. Bu yardımlar için SGK prim şartı da bulunmamaktadır.

 

Değişen asgari ücretle birlikte muhtaçlık kriterine ilişkin makas da açılınca bu yardımlardan faydalanmak da kolaylaştı.

 

Türk vatandaşı olup Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekliliği bulunmayan muhtaç vatandaşlara devlet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından nakdî destek sağlamaktadır. Bunun için ikametgâhının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’na başvurmak gerekmektedir.

 

Başvuruda nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge gerekli değildir. Belirtilen vakfa başvuru esnasında verilecek formu doldurup imzalamak yeterlidir. Başvuru yapan vatandaşlar mezkûr vakıf tarafından başvuru alındı belgesi verilmektedir. Dileyen e-Devlet kapısı üzerinden de başvuru yapabilir. Bu kapsamdaki başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılmaktadır.

 

Gazetemize gelen çok sayıda sorudan vatandaşlarımızın önemli bir bölümünün bu yardımlardan haberdar olmadığı anlaşılmaktadır. Bu yazımızda söz konusu yardımlardan bahsetme gereği duyduk…

 

 

 

AİLE DESTEK PROGRAMI YARDIMLARI

 

 

 

Aşırı yoksulluk sınırının altında kalan vatandaşlarımızın sosyal yardım sistemine dâhil edilerek aşırı yoksulluktan kurtulmaları ve çalışan yoksulluğu, emekli yoksulluğu gibi durumlarla karşılaşan vatandaşlarımız ile düzenli sosyal yardım programlarımız özelinde belirlenen tematik şartları taşımadığı için bu yardımlardan faydalanamayan belirli bir gelir seviyesinin altındaki vatandaşlarımızın da desteklenmeleri amacıyla yürütülen yardım programı kapsamında yalnızca gelir kriteri dikkate alınmak suretiyle 3294 sayılı kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza nakdî destek sağlanmaktadır.

 

Bu program, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla Haziran 2022-Mayıs ayında başlatılmıştır. En fazla 12 aylık ödeme dönemi ile sınırlı olmak üzere, hanelerin kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için değişen aylık yardım ödenmesini içeren bir yardım programıdır. 2024 yılında yardım tutarları güncellenmiştir.

 

 

 

YARDIM KAPSAMI VE MİKTARI

 

 

 

Yardım için muhtaçlık kriteri bulunduğundan başvuranların geliri hesaplanmaktadır. Hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin her yıl belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az olması durumunda, mütevelli heyetinin kararına istinaden yardım başvurusu kabul edilir, aksi hâlde yardım başvurusu reddedilmektedir.

 

Gelir seviyesi tespiti, hane yaklaşımı çerçevesinde yapılmaktadır. Hane geliri ile hanedeki kişi sayısı üzerinden, hane içindeki kişi başına düşen gelirin tespitini içermektedir. Bu nedenle hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri hesaplamaya dâhil edilmektedir. Bu hesaplamada Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi kapsamında kullanılan yöntem kullanılmaktadır.

 

Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veri tabanlarındaki bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla elde edilmektedir. Buna göre bu sene 18 yaş üstü aile bireyi 3294 sayılı kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2024 yılı için 5.667,37 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. Program kapsamında hane içinde kişi başına düşen aylık geliri;

  • 450 TL ve altı olan hanelere aylık 1.250 TL,

  • 450 TL üzeri-911,15 TL ve altında olan hanelere aylık 1.100 TL,

  • 911,15 TL üzeri-1.372,30 TL ve altında olan hanelere aylık 950 TL,

  • 1.372,30 TL üzeri-5.667,37 arasında olan hanelere ise aylık 850 TL ödeme yapılmaktadır.

Çocuk varsa çocuk sayısına göre yardımlar artmaktadır. Buna göre belirtilen yardımlar çocuk bileşeni kapsamında;

  • 1-2 çocuklu hanelere 350 TL,

  • 3 çocuklu hanelere 450 TL,

  • 4 çocuklu hanelere 550 TL,

  • 5 ve üzeri sayıda çocuk bulunan hanelere 650 TL ek ödeme yapılmaktadır.

Ödemeler 1 yıl süreyle aylık olarak yapılmaktadır. Aile Destek Programı ödemeleri, aylık olarak hazırlanan ödeme listeleri çerçevesinde merkezî olarak yapılmaktadır. Hak sahiplerinin ve hanelerinin sosyoekonomik durumlarında Aile Destek Programı hak sahipliğini etkileyecek şekilde değişiklik olduğunun tespit edilmesi durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yardım durumu yeniden değerlendirilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.