Kime ne zaman, ne kadar bayram ikramiyesi verilecek?

A -
A +

10 Nisan 2024 Çarşamba günü Ramazan Bayramı’nın ilk gününe denk gelmektedir. Dolayısıyla bayrama sayılı günler kala EYT’liler dâhil 16 milyona yakın emekli “Ramazan Bayramı İkramiyesi” alacaktır..

 

Keza SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki emeklilerin aylıkları ile Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 2-5 Nisan'da ödenmesi beklenmektedir. Hâl böyle iken bu konuda çok sayıda sual gelmektedir.

 

 

İKRAMİYE ÖDENME TAKVİMİ

 

 

Bayram ikramiyelerinin bayramdan önce ödenmesi kesinleşti. Buna göre;

  • SSK kapsamında gelir/aylık alanlardan ödeme günlerine göre 2-3 Nisan'da,

  • Bağ-Kur kapsamında gelir/aylık alanlara 4 Nisan’da,

  • Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlara ise 5 Nisan’da ikramiyelerinin ödenmesi beklenmektedir.

BAYRAM İKRAMİYESİNE HAK KAZANANLAR

31 Mart gününü geçirmeden emeklilik dilekçesini SGK’ya intikal ettirilen tüm sigortalılar bayram ikramiyesine hak kazanacaktır.

 

Geçen sene 1.100 TL olarak ödenmekte olan bayram ikramiyesi tutarı, 2023 yılı nisan ayı itibarıyla 2.000 TL düzeyine yükseltilmişti.

 

Bu sene Ramazan Bayramı ikramiyesinin 3.000 TL’ye yükseltildiği kesinleşti. Bu durumda 3.000 TL’lik ikramiyenin her emekliye aynı oranda ödenmeyeceğinin altını çizelim.

 

Buna göre SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığından kendi çalışması nedeniyle normal emekli olanlara ikramiye 3.000 TL’ye yükseltilirse bu rakam eksiltilmeden aynen ödenecektir. Ancak;

  • İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı,

  • Dul-yetim ve diğer hak sahiplerine ilgili kanunlarında belirtilen hisse oranında ödeme yapılacaktır. Örneğin ikramiye 3.000 TL olursa %25 oranında yetim aylığı alan bir kız çocuğuna sadece 750 TL ikramiye ödenecektir.

  • İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerden, ölümü iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmayanların hak sahiplerine, sigortalıya gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi üzerinden hak sahiplerinin hisse oranları,

Esas alınarak ödeme yapılacaktır.

 

 

 

Tablo: Geçen yıl yapılan bayram ikramiyelerinin dağılımı

 

Kime ne zaman, ne kadar bayram ikramiyesi verilecek?

 

Tabloya bakıldığında geçen yıl 9.642.783 kişiye 17.455.858.358 TL Ramazan Bayramı İkramiyesi, 9.742.690 kişiye 17.661.211.169 TL Kurban Bayramı İkramiyesi ödemesi yapıldığı görülmektedir.

 

En çok ikramiye ödemesi yapılan grup SSK’lılar olmuştur. Bu sene hem ikramiyenin %50 oranında artırılması hem de ilave olarak 2 milyonu aşkın yeni emeklinin bulunması nedeniyle rakamlar katlanacaktır.

 

 

65 YAŞ MAAŞI ALANLAR İLE SANDIK EMEKLİLERİNİN DURUMU

Ödemenin yapılacağı tarihte SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanların tamamına ikramiye ödenecek. Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenecektir.

 

Ancak 2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş aylığı ve engelli maaşı alanlara emeklilik ikramiyesi verilmeyecektir. Yine banka ve sanayi ve ticaret odaları, TOBB sandıklarından emekli olanlara SGK’nın bayram ikramiyesi ödemesi söz konusu değildir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.