Malullük maaşının devamı için bu hususlara dikkat!

A -
A +

İlk işe başlamadan sonra işçi ve memurların ya da faaliyete başlamadan sonra esnaf ve sanatkâr, şirket ortakları ile diğer iş yeri sahiplerinin bedensel ya da ruhsal bir hastalık ya da engellilik hâline maruz kalmaları durumunda yeterli prim ve diğer şartların da bulunması hâlinde malulen emekli olmaları söz konusu olabilmektedir. Ancak malullük maaşı, yaşlılık aylığından farklı olarak sigortalının; ülkemizde veya yabancı bir ülkede çalışmaya başlaması hâlinde kesilmektedir.

 

Yine SGK tarafından kontrol muayenesine çağrılması hâlinde gitmemesi veya muayeneye icap etmesi sonucunda malullük durumunun ortadan kalkmasının anlaşılması hâlinde de kesilmektedir.

SGK KONTROL MUAYENELERİ

Sigortalının malullük oranının arttığı yönünde kendi isteği veya SGK tarafından yaptırılan kontrol muayenesinde yeniden tespit edilecek malullük durumuna göre, malullük aylığı yeni malullük durumuna esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak artırılır, azaltılır veya kesilir.

 

SGK’nın yazılı bildiriminde belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başına kadar kabul edilebilir bir engeli olmadığı hâlde kontrol muayenesini yaptırmayan sigortalının malullük aylığı, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilmektedir.

3 AYLIK SÜREDE SEVK TALEBİ

Diğer taraftan, malullük uygulamasına ilişkin yapılan değişiklik gereğince SGK’nın yazılı çağrısı üzerine, kontrol muayene tarihinden önceki en az 45 gün içinde sevk için başvuruda bulunmak kaydıyla gelir ve aylıkların kontrol muayene tarihine göre durdurulmasının dört aya kadar SGK tarafından erteleneceğine ilişkin uygulamaya son verilmiş, sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerince kontrol muayenesine tabi tutulması gereken sigortalılara; kontrol muayene tarihlerinden en az 3 ay önce yazı ile sevk talebinde bulunarak kontrol muayene işlemlerini yaptırmaları gerektiğinin bildirilmesi öngörülmüştür.

 

Kontrol muayenesini SGK’nın yazılı bildiriminde belirtilen tarihten başlayarak;

  • Üç ay içinde yaptıran ve malullük durumunun devam ettiği tespit edilenlerin aylığı, kesildiği tarihten,

  • Üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malullük durumunun devam ettiği tespit edilenlerin aylığı, rapor tarihinden sonraki ay başından,

Başlanarak yeniden bağlanmaktadır.

KESİLEN MALULLÜK MAAŞININ YENİDEN VERİLMESİ

Çalışmaya başlamaları nedeniyle aylıkları çalışmaya başladığı tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren kesilenlerden, çalıştıkları süre zarfında Kanuna göre belirlenen prime esas kazançları üzerinden kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait primler alınmaktadır.

 

Bunlardan işten ayrılarak yeniden malullük aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara; kontrol muayenesine tabi tutulmak ve ilk aylığına esas malullüğünün devam ettiği anlaşılmak kaydıyla, istek tarihlerini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden malullük aylığı hesaplanarak bağlanması söz konusu olabilir

 

SSK kapsamındaki sigortalılara yeniden bağlanacak aylıkların hesabında; ilk bağlanan malullük aylığına esas prim ödeme gün sayısı dikkate alınarak yasanın ilgili hükümleri uygulanmaktadır.

 

Diğer taraftan, malullük aylığı almakta iken, aylıkları kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlaması nedeniyle kesilmesi gerektiği daha sonra tespit edilenler hakkında yersiz ödenen aylıkların tespitinde sadece çalışılan süreler esas alınarak işlem yapılmaktadır.

 

Bunlardan işten ayrılmış olanların malullük aylıkları, sigortalılığın sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek, bu tarihi takip eden ödeme dönemi itibariyle yeniden hesaplanarak bağlanmaktadır.

 

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte getirilen düzenleme gereğince uzun vadeli sigorta kollarından malullük sigortasında üçüncü bir kişinin kastı sonucu sigortalının malul duruma düşmesi hâlinde, sigortalıya bağlanacak aylığın başlangıç tarihindeki ilk peşin sermaye değerinin yarısı üçüncü kişilere rücu edilmektedir.

 

SGK mevzuatına göre, üçüncü kişilerin kasıtlı hareketinin bulunması hâlinde Kuruma rücu hakkı doğacağı öngörüldüğünden kasıtlı hareketin kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca veya yargı kararıyla tespit edilmesi gerekmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.